CD 38_733

Recensie HAYDN – Stabat Mater

HAYDN
Stabat Mater
Sarah Wegener (sopraan), Marie Henriette Reinhold (alt), Colin Balzer (tenor), Sebastian Noack (bas), Kammerchor Stuttgart, Hofkapelle Stuttgart o.l.v. Frieder Bernius
Carus 83.281 • DDD-60’
Waardering: 7

Joseph Haydn rekende zijn Stabat Mater dat voor het eerst uitgevoerd werd op 17 april 1767 in de Eisenstädter Schlosskapelle tot zijn oratoria. Het is immers een bijna één uur durende compositie die verschillende muzikale vormen combineert en een voorbeeld is van het klassieke ideaal ‘Einheit in Vielfalt’ (eenheid in veelvuldigheid). De veertien nummers van het Stabat Mater bieden afwisselend aria’s, duetten, koorfragmenten en ensembles en vragen naast koor en orkest vier vocale solisten. Het kwartet dat op deze opname te horen is, biedt meestal degelijke vertolkingen maar doet je niet bepaald op het randje van je stoel zitten. De sopraan klinkt bovendien soms wat scherp en de coloraturen komen niet altijd even vlot.

Wilt u de complete recensie lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen