CD 35_715

Recensie HIGDON – Cold Mountain

HIGDON
Cold Mountain
met o.a. Nathan Gunn (W.P. Inman), Isabel Leonard (Ada Monroe), Emily Fons (Ruby Thewes), Jay Hunter Morris (Teague), Roger Honeywell (Solomon Veasy), The Santa Fe Opera Orchestra o.l.v. Miguel Harth-Bedoya
Pentatone PTC5186583 • DDD-2.26’
Waardering: 7
Luister 715 – Mei 2016

Deze live-opname ontstond in augustus 2015 in de Santa Fe Opera waar Cold Mountain op 1 augustus zijn wereldpremière beleefde. De Amerikaanse componiste Jennifer Higdon (1962) liet zich inspireren door de roman Cold Mountain van Charles Frazier uit 1997. Gene Scheer schreef het libretto voor de opera over de vrij tragische tocht van deserteur W.P.Inman die de wreedheden van de Amerikaanse Burgeroorlog ontvlucht en probeert Cold Mountain, zijn home in North Carolina, en zijn grote liefde Ada terug te vinden. Zij doet ondertussen haar best om de farm van haar vader in leven te houden. Ze worden geconfronteerd met door de oorlog getekende figuren. Wanneer ze elkaar eindelijk terugvinden is hun geluk van korte duur. Bij een loutere beluistering is het niet gemakkelijk om scènes en personages te onderscheiden, vooral ook omdat je meestal moeilijk kunt verstaan wat gezongen wordt. Higdons muzikale taal is tonaal en biedt mooie instrumentale kleuren, maar de vocale lijnen zijn veel minder geslaagd en blijven zeker niet nazinderen. Bovendien is de geluidskwaliteit van deze opname niet evenwichtig en zijn er vrij veel scènegeluiden. De bezetting biedt goede stemmen en overtuigende vertolkingen van onder meer Isabel Leonard (Ada), Nathan Gunn (Inman), Emily Fons (Ruby) en Jay Hunter Morris (Teague).
Erna Metdepenninghen

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen