CD 21_721

Recensie J.S. BACH, TELEMANN – Sacred cantatas

J.S. BACH, TELEMANN
Sacred cantatas
Philippe Jaroussky (countertenor), Ann-Kathrin Brüggemann (hobo), Freiburger Barockorchester o.l.v. Petra Müllejans
Erato 0825646491599 • DDD-75’
Waardering: 7
Luister 721 – Januari/Februari 2017

Deze cd bracht me enigszins in vertwijfeling. Dat lag niet aan Telemann en Bach, noch aan de opnametechniek. En al helemaal niet aan het Freiburger Barockorchester. Nee, het had te maken met het meningsverschil tussen mij en Philippe Jaroussky. De Franse countertenor behoort tot de breed vertegenwoordigde school die meent dat oude muziek gezongen moet worden zoals je ook een barokviool bespeelt: met minimaal vibrato. Ik houd daar niet van, dus het was geen verrassing dat zijn openingsaria in Bachs ‘Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust’ me niet kon bekoren. Die klonk naar mijn smaak ook te schel, een tikje geperst en ik miste een doorlopende muzikale lijn. Wie schetst dan ook mijn verbazing toen ik het plotseling eens bleek te zijn met de uitvoering van het direct erop volgende recitatief! Sterke tekstexpressie en een solide klank. En zelfs in enkele aria’s, vooral bij Telemann, kwamen we nader tot elkaar: Jaroussky gebruikt íets meer vibrato dan gewoonlijk, en doet mij tegelijkertijd inzien dat wat terughoudendheid soms een open en eerlijke klank ten goede kan komen. Zodoende blijkt deze cd niet alleen interessant voor zijn vaste fanschare, maar zitten er toch ook voor toehoorders zoals ik momenten van overtuiging en grote schoonheid in.
Marnix Bilderbeek

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen