CD 10_715

Recensie J.S. BACH – Werken voor toetsinstrumenten

J.S. BACH
Werken voor toetsinstrumenten (o.a. Partita nr.4 in D, BWV828, Engelse suite nr.3 in g, BWV808, Chromatische fantasie en fuga in d, BWV903)
Nelson Freire (piano)
Decca 4788449 • DDD-81’
Waardering: 8
Luister 715 – Mei 2016

Sommige musici hebben in de loop van hun lange carrière een zodanig cv opgebouwd dat de vraag ‘Wie ben ik om hier een oordeel over te vellen’ zich aandient. Bij deze Bach-cd door Nelson Freire heb ik dat. Het is zijn eerste Bach-opname. Veelzeggend, hij is niet de enige die pas aan het einde van zijn carrière aan Bach durft te beginnen. Freire kiest voor de inhoudelijke Bach, niet voor de soms polyfoon virtuoze. Het mooist speelt hij dan ook de meer beschouwende melodische, kleinere werken. Je ziet hem achter de vleugel zitten, licht voorovergebogen, aandachtig, geconcentreerd, genietend van en met eerbied voor elke noot. De snellere, contrapuntisch meer ingewikkelde delen speelt hij enigszins stroef en houterig, alsof hij daar de motoriek niet (meer) voor heeft. Het karakter van de vleugel krijgt daarin ook iets hards en weerbarstigs. Maar hoe mooi klinkt ‘Ich ruf zu dir’ in een bewerking van Busoni, hoe meditatief kalm ‘Nun komm der heiden Heiland’, hoe mild en dromerig ‘Jesus bleibet meinde Freude’ uit Cantate nr.147 in een bewerking van Myra Hess. Bach en Freire is niet de sterkste combinatie, maar toch, waar de muziek van zichzelf zingt, zingt ook Freires hart.
Marjolijn Sengers

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen