CD 63_715

Recensie J. STRAUSS JR. – Der Zigeunerbaron

J. STRAUSS JR.
Der Zigeunerbaron
met o.a. Nikolaï Schukoff (Barinkay), Claudia Barainsky (Saffi), Jochen Schmeckenbecher (Kálmán Zsupán), Khatuna Mikaberidze (Cziffra), Heins Zednik (Conte Carnero), NDR Radiophilharmonie o.l.v. Lawrence Foster
PENTATONE PTC5186482 • SACD-1.58’
Waardering: 9
Luister 715 – Mei 2016

Het is oneerlijk om Schukoff met zijn illustere voorgangers te vergelijken. ‘Als Flotter Geist’, dé tenorale kraker uit de operette, klinkt bij hem een beetje geknepen en de hoge C aan het eind had hij beter kunnen laten (Tauber zong hem ook niet!). Zijn Barinkay mist dan de luchtigheid van een Wunderlich, maar ik geef toe dat hij veel beter is dan ik aanvankelijk vreesde. Helaas blijkt mijn angst voor Barainsky (Saffi) bewaard. ‘So elend und so treu’ helpt zij regelrecht de vernieling in. Zij klinkt zo ouwelijk en schril dat ik opeens naar Schwarzkopf verlang. In de beide trio’s met Schukoff en Mikaberidze (prima Cziffra) revancheert zij zich, maar het kwaad is al geschied. Heinz Zednik is een heerlijke Conte Carnero: alleen al voor hem én de werkelijk fantastische Jochen Schmeckenbecher (luister naar zijn ‘Da bin ich’, heerlijk!) als Kálmán Zsupán is de nieuwe opname meer dan de moeite waard. Afgezien van het feit dat er weinig alternatief is, tenzij je voor de eigenzinnigheden van Harnoncourt gaat. Lawrence Foster dirigeert voortreffelijk. Voor mij zou er wat meer ‘schmalz’ bij mogen, ook wat meer driekwart, maar ach! Operette (her)leeft en dat is meer dan heuglijk nieuws!
Basia Jaworski

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een abonnement!

Neem nu een 1-jarig of een 2-jarig abonnement op Luister   magazine! 

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 9 februari geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!