Lassus - St Matthew Passion

Recensie Lassus – St Matthew Passion

LASSUS
St Matthew Passion Musica Ficta o.l.v. Bo Holten Naxos 8.573840 • DDD-89’

Waardering: 6 

Orlandus Lassus schreef zijn Matthaüs-Passion rond 1575 voor het katholieke hof van München. Het devote werk bestaat uit een deel voor Heilige Maandag en een deel voor Goede Vrijdag. De teksten van de Evangelist en Jezus worden hier vertolkt met gregoriaans. Dat betekent dat de meeste muziek die we hier horen niet van Lassus is. Welke gregoriaanse melodie indertijd werd gebruikt, is trouwens niet bekend. Musica Ficta kiest voor een Romeinse variant voor de passietijd waarvan wordt aangenomen dat de componist die kende. De lange recitatieven worden onderbroken door meerstemmig gezongen zettingen van Lassus die bijvoorbeeld de emoties van het volk uiten. Het op passende momenten invoegen van polyfonie tijdens een mis was toen niet ongebruikelijk. Hier wordt dat nagespeeld met motetten van de Meester, inclusief een (spiritueel) madrigaal. Een soort van reconstructie dus. Musica Ficta breekt een lans voor dit niet vaak
uitgevoerde repertoire en doet dat met een heldere verzorgde klank waarin wel wat oneffenheden opvallen. Zo vind ik het geluid in de middenpartijen niet altijd stabiel. De intonatie van de bariton die de recitatieven voor zijn rekening neemt vind ik op den duur wat vermoeiend.

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

CD kopen? Bestel hem hier.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen