CD 39_721

Recensie MAIER – Vioolconcert in d – pianokwartet in e – Schwedische Weisen und Tänze

MAIER
Vioolconcert in d – pianokwartet in e – Schwedische Weisen und Tänze
Gregory Maytan (viool), Ann-Sofi Klingberg (piano), Bernt Lysell (altviool), Sara Wijk (cello), Helsingborg Symfonieorkest o.l.v. Andreas Stoehr
dB CD174 • DDD-69’
Waardering: 8
Luister 721 – Januari/Februari 2017

Amanda Maier was in 1894 slechts 41 jaar oud toen haar longaandoening haar fataal werd en ze Julius Röntgen als weduwnaar achterliet. De Zweedse vioolvirtuoze en componiste had al een hele staat van dienst toen ze in 1880 trouwde met Röntgen, die ze tijdens haar studie in Leipzig had leren kennen. Ze had haar vioolconcert al gecomponeerd en dat geeft een mooie indruk van haar talent: markant, knap geschreven, een stoer openingsthema, een elegant tweede thema en een grote invloed van Beethoven en Mendelssohn wier concerten ze zelf speelde. Jammer dat de delen 2 en 3 verloren zijn gegaan, zodat we het met dit aantrekkelijke openingsdeel moeten doen. Wel compleet is het vierdelige pianokwartet, de tweede verrassing op deze cd. Het is haar laatste werk en mogelijk heeft Julius er na haar dood de laatste hand aan gelegd. Hier zijn het de huisvrienden Grieg en Brahms die invloed uitoefenen, maar Amanda’s eigen persoonlijkheid klinkt er doorheen. De Schwedische Weisen und Tänze für Violine und Clavier schreef ze in 1882 samen met Julius: gecultiveerde folklore van en voor het Amsterdamse echtpaar. Gregory Maytan en zijn kompanen zetten hun krachtige pleidooi voor Amanda Maier gelukkig voort, want dit is nog maar Volume 1.
Gerard Scheltens

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen