CD 40_723

Recensie MOZART – The Vienna Concert 23 March 1783 Aria’s uit ‘Idomeneo’ en ‘Lucia Silla’

MOZART
The Vienna Concert 23 March 1783 Aria’s uit ‘Idomeneo’ en ‘Lucia Silla’; Mia speranza adorata; Haffner-symfonie; Pianoconcert in C; Eine kleine Gigue; Variaties over ‘Unser dummer Pöbel mein’; Posthoornsonate; ouvertures ‘Don Giovanni’ en ‘Die Zauberflöte’
Jodie Devos (sopraan), Sebastian Wienand (fortepiano), Millennium Orchestra o.l.v. Leonardo García Alarcón
Ricercare RIC 361 (2) • DDD-1.46’
Waardering: 7
Luister 723 – April 2017

Op 23 maart 1783 gaf Mozart een Akademie – zeg maar een benefietconcert – om zich aan de Weners voor te stellen, met de keizer in zijn publiek. Over het concert schreef hij uitvoerig aan zijn vader en op grond daarvan is een reconstructie van het programma gemaakt. Wel een ingekorte benadering: Mozart speelde er twee pianoconcerten, maar hier blijft het bij een. Ook zijn er minder vocale bijdragen en in een daarvan wordt de in de brief vermelde tenor vervangen door een sopraan. Toch blijft er een concert over zoals we dat niet meer kennen, met allerlei genres door elkaar, inclusief solostukken voor piano. Als toetje worden twee ouvertures toegevoegd voor stukken die op dat moment nog geschreven moeten worden. Het is een aantrekkelijk geheel en het Waalse tijdeigen orkest houdt er een vitale manier van spelen op na, die hoogstens in orkestrale fortes met pauken en trompetten een beetje grofkorrelig is. Sopraan Jodie Devos is iemand van de gemakkelijke hoogte en een slank timbre en ook fortepianist Sebastian Wienand speelt met verve, al komt hij in de solostukken beter tot zijn recht dan in het Pianoconcert in C groot waar het orkest nogal domineert.
Paul Herruer

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen