CD 51_715

Recensie MOZART – Vioolsonate nr.5 in Bes KV10, nr.9

MOZART
Vioolsonate nr.5 in Bes KV10, nr.9 in C KV14, nr.15 in F KV30, nr.18 in G KV301, nr.21 in e KV304, nr.27 in G KV379, nr.33 in Es KV481
Alina Ibragimova (viool), Cédric Tiberghien (piano)
Hyperion CDA68091 (2) • DDD-1.44’
Waardering: 6
Luister 715 – Mei 2016

Wolfgang Amadeus Mozart schreef gedurende zijn hele leven bijna veertig vioolsonates. Alles bij elkaar geven ze een mooie doorsnede van de ontwikkeling van wonderkind tot volwassen componist. Mede daarom bestaan er vele goede opnamen van de vioolsonates. Anne Sophie Mutter en Rachel Podger zijn twee favorieten. De Russische violiste Alina Ibragimova komt nu samen met haar muzikale partner in crime, de Franse pianist Cédric Tiberghien, met een dwarsdoorsnede op twee cd’s van deze sonates. De jeugdige sonates KV 10, 14 en 30 en de meer volwassen sonates KV 301, 304, 379 en 481. En hoewel er wat voor te zeggen is dat het tweetal de sonates niet in chronologische volgorde heeft neergezet, maar steeds schakelt van rijp naar fris en onschuldig, is hun lezing niet allerwegen overtuigend. Ibragimova, die toch zowel op moderne als historische instrumenten ervaring heeft, speelt wat aarzelend en levert vaak vlees noch vis en Tiberghien vergeet op momenten dat het echt gaat om sonates voor piano met vioolbegeleiding, wat de eerste zestien vioolsonates die Mozart schreef in wezen zijn, en neemt niet het stuwende voortouw. Ook op de momenten dat beide instrumenten gelijkwaardig zijn wil het samenspel maar niet meer worden dat één en één is twee.
Paul Janssen

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een abonnement!

Neem nu een 1-jarig of een 2-jarig abonnement op Luister   magazine! 

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 9 februari geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!