CD 61_715

Recensie SCHUBERT – Nacht und Träume

SCHUBERT
Nacht und Träume (liederen, o.a.: Im Frühling, Du bist die Ruh, Die Forelle, Auf dem Wasser zu singen, An die Musik, Ständchen)
Peter Gijsbertsen (tenor), Jozef de Beenhouwer (piano)
Phaedra PH292032 • DDD-64’
Waardering: 7
Luister 715 – Mei 2016

Deze cd biedt een bijzondere ervaring. We volgen een jonge zanger die voor de eerste keer een reeks Schubertliederen vastlegt. Je hoort zijn zoeken, het uitproberen, niet alles gaat al met superieure trefzekerheid en dat maakt het tegelijk ook heel sympathiek en spannend, ook voor de luisteraar. Op het punt van de stemkleuring zijn er meer en minder geslaagde vondsten. ‘An die Musik’ wordt overladen met expressief bedoelde kleuren, hier, en elders, geldt vooral ‘minder is meer’. We horen een liedinterpreet ‘working in progress’, Peter Gijsbertsen heeft het in zich en hij steekt zijn nek uit. De grootsheid van de liederen wordt er alleen maar meer door belicht. Het is een heel mooi programma, van superbekend tot iets minder bekend, min of meer thematisch gegroepeerd rondom ‘lente’, ‘water’, ‘muziek’ en ‘nacht’. Het laat zich heel goed als een ruim uur Schubert-recital beluisteren. In Jozef de Beenhouwer heeft Peter Gijsbertsen een partner gevonden die hem alle steun geeft en ruimte biedt, zijn inzetten zijn aanleiding voor een glimlach van herkenning en wekken hoge verwachtingen voor wat komen gaat. Een cd die de Schubert-liederen-liefhebber meer stof tot meebeleven te bieden heeft dan alleen uit het cijfer valt af te leiden.
Hans Quant

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een abonnement!

Neem nu een 1-jarig of een 2-jarig abonnement op Luister   magazine! 

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 9 februari geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!