CD 49_723

Recensie SJOSTAKOVITSJ – Piano Concertos Nos. 1 and 2; Strijkkwartetten 2 & 8 (in een pianobewerking van Boris Giltburg)

SJOSTAKOVITSJ
Piano Concertos Nos. 1 and 2; Strijkkwartetten 2 & 8 (in een pianobewerking van Boris Giltburg)
Boris Giltburg (piano), Royal Liverpool Philharmonic Orchestra o.l.v. Vasily Petrenko
Naxos 8.573666 • DDD-70’
Waardering: 8
Luister 723 – April 2017

Wat me opviel bij het lezen van het boekje rondom deze opnames van Dmitri Sjostakovitsj (die hard op weg lijkt Mozart in te halen in aantallen opnames) is hoeveel we van zijn leven weten. Je kunt de noten bijna per stuk aan Stalin, zijn vrouw, zijn hond of het type koekje bij de koffie plakken. Dat was bij Vondels huiscomponist Cornelis Thymanszoon Padbrué waar ik toevallig net onderzoek naar doe wel anders, maar dat terzijde. Het Eerste pianoconcert tekent Sjostakovitsj natuurlijk ten voeten uit. We vallen van Wagner in Russisch cabaret, van het staatscircus te Leningrad in een executie en vandaar in een vrolijk sneeuwballengevecht of een drinkwedstrijd. Het gemak waarmee hij al die emoties, toestanden, invloeden en dilemma’s aan elkaar rijgt, door elkaar gooit en weer ontvlecht was, is en blijft verbluffend. Zelfs in een uitvoering met het licht schreeuwerige Royal Liverpool Philharmonic Orchestra dat niet op het allerhoogste plan staat, maar in de middenmoot meedraait. Overigens wordt hier met ongebruikelijk veel plezier gemusiceerd en het pianospel van solist Boris Giltburg is kristalhelder, verzorgd en oorstrelend. Dat geldt ook voor de door hemzelf voor solo piano gearrangeerde twee strijkkwartetten. Het is verleidelijk te zeggen dat ik de viool daar mis, maar feit is dat ik die stukken niet uit mijn hoofd ken en dat het zo soms ook ronduit indrukwekkend klinkt. Nee, laat ik nu niet de verzuurde purist uithangen: prachtig gedaan!
René Seghers

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen