CD 64_715

Recensie STRAVINSKY – The Soldier’s Tale

STRAVINSKY
The Soldier’s Tale
Fred Child (Narrator), Jared McGuire (the Soldier), Jeff Biehl (the Devil), Tianwa Yang (violin), Virginia Arts Festival Chamber Players o.l.v. JoAnn Falletta
Naxos 8.573537 • DDD-58’
Waardering: 7
Luister 715 – Mei 2016

Samen met de Zwitserse auteur Charles-Ferdinand Ramuz en de schilder-ontwerper René-Victor Auberjonois schiep Igor Stravinsky ‘L’Histoire du soldat’ gebaseerd op een Russisch volksverhaal van Alexander Afanasyev. Het is muziektheater waarin het verhaal van de soldaat, die na de oorlog terugkeert naar huis en de duivel ontmoet, wordt verteld, geacteerd en gedanst. Zo wou Stravinsky het, die een partituur componeerde voor een instrumentaal ensemble van zeven musici dat op het toneel moet plaats nemen naast de verteller, twee acteurs en een danseres. Er wordt dus niet gezongen, wel geacteerd en de muziek van Stravinsky speelt uiteraard een essentiële rol. Vandaar waarschijnlijk dat ‘L’Histoire du soldat’ ook op cd wordt vastgelegd en de luisteraar er zelf het scenische gebeuren bij mag denken. Deze opname biedt een Engelstalige versie van Michael Flanders en Kitty Black, herzien door Pamela Berlin, die de uitvoering ook regisseerde, en werd opgenomen door de Virginia Arts Festival Chamber Players. Het is een levendige versie, muzikaal krachtig en ritmisch, met mooi vioolspel van Tianwa Yang en goed geprojecteerde teksten. Jammer dat ze niet afgedrukt zijn in het inlegblaadje.
Erna Metdepenninghen

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 20 april geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!