CD 09_715

Recensie Van der Aa – Vioolconcert*, Hysteresis

Van der Aa
Vioolconcert*, Hysteresis
Janine Jansen (viool), Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Vladimir Jurowski*, Kari Kriikku (klarinet), Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson
Disquiet Media DQM05 • DDD-43’
Waardering: 8
Luister 715 – Mei 2016

Deze cd bevat gedeeltelijk bekend materiaal: het Vioolconcert verscheen eerder op Horizon 6 van het KCO. Omdat ook Hysteresis een concert is (voor soloklarinet, ensemble en soundtrack), ligt de vergelijking voor de hand. Dan vallen vooral de overeenkomsten op: de vaak voorspelbare frasering, met name in het Vioolconcert, de hang naar duidelijke cesuren, ook in de harmonie, plus de liefde voor duidelijke thema’s en thematische verwerkingen, instrumentale acrobatiek en scherpe dialogen tussen solist en ensemble. Kort door de bocht gezegd: een neoclassicisme met gedeeltelijk naoorlogse middelen. Van de theatrale wisselwerking die zijn composities met video zo interessant maakt, is hier helaas niet zoveel te merken. Wilde hij echter vooral prachtig schrijven voor prachtige solisten, dan is dat uitstekend gelukt. En ook de andere musici spelen schitterend.
Emanuel Overbeeke

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen