VERDI - Calleja

Recensie VERDI – Calleja

VERDI
Calleja
Aria’s uit Aida, Il trovatore, La forza del destino, Don Carlo, Otello Joseph Calleja (tenor), Angela Gheorghiu (sopraan), Vittorio Vitelli (bariton), Orquestra de la Comunitat Valenciana o.l.v. Ramon Tebar
Decca 483 1539 • DDD-65’

Waardering: 9Twintig jaar na zijn professioneel debuut als Macduff in Giuseppe Verdi’s Macbeth legde de Maltese tenor Joseph Calleja, ondertussen een van de meest prominente zangers op het internationale operatoneel, een aantal Verdi-aria’s op cd vast. Het zijn niet in de eerste plaats de rollen waarin hij voor het ogenblik schittert maar de partijen die hij waarschijnlijk weldra aan zijn repertoire zal toevoegen. Naar de fragmenten van de cd te oordelen zal hij dat doen zonder zijn kostbare stem met haar aparte vibrato en stralende hoogte te schaden en met zijn prima stijlgevoel, romantisch elan, zin voor legato, mooie piano’s, subtiele kleurschakeringen en degelijke tekstprojectie. Hij blijft een romanticus en laat zich niet verleiden tot extra dramatische, heldentenor-accenten zelfs niet in Otello waaruit hij vier fragmenten vertolkt. Hij krijgt repliek van een eerder weinig geëngageerde Angela Gheorghiu in Gia nella notte densa en een presente Vittorio Vitelli in Si, per ciel marmoreo giuro. Zelfs in Dio! Mi potevi scagliar en Niun mi tema gaat Calleja’s Otello-vertolking zich niet te buiten aan veristische uithalen. Vittorio Vitelli is ook een degelijke partner in het duet Alvaro-Carlo uit La forza del destino en het duet Carlo-Posa uit Don Carlo waarin Calleja toch domineert. Onder leiding van de soms wat te temperamentvolle Ramon Tebar is het Orquestra de la Communitat Valenciana een degelijke begeleider.
Erna Metdepenninghen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen