CD 57_727

Recensie WEBER – Complete works for clarinet

WEBER
Complete works for clarinet
Sebastian Manz (klarinet), Martin Klett (piano), Lars Olaf Schaper (contrabas), casalQuartet, SWR Stuttgart Radio Symphony Orchestra o.l.v. Antonio Méndez
Berlin Classics 0300835BC • DDD-110’
Waardering: 9

Deze dubbel-cd was onvermijdelijk. ‘Zonder Weber’, schrijft Sebastian Manz namelijk, ‘was ik nooit zover gekomen met de klarinet.’ Op zijn twaalfde hoorde hij Benny Goodmans opname van Webers Tweede klarinetconcert. Gespeeld door een jazzmuzikant en bepaald geen perfecte vertolking, maar er zat zo’n betoverende energie in dat de jonge Manz vanaf dat moment zeker wist dat hij carrière wilde maken als klarinetvirtuoos. En het werk van Carl Maria von Weber is altijd een rode draad gebleven in het repertoire van de nu 31-jarige klarinettist. De componist mag zijn faam dan vooral danken aan Der Freischütz – met twee soloconcerten, een concertino en enkele kamermuziekstukken leverde hij ook een substantiële bijdrage aan de klarinetcanon. Hij laat in zijn partituur veel ruimte voor persoonlijke interpretatie en daar maakt Manz met zijn expressieve dynamiek en frasering gretig gebruik van. Met vertrouwde muziekpartners en een prachtig zingend instrument komt het mystieke operakarakter van het Klarinetkwintet en het virtuoze Grand duo concertant echt tot leven. In het grootschalige werk toont Manz zich een begaafd solist met een zeer speelse maar volwassen toon die zich kan meten met groten als Boeykens en Fröst, en zijn energie is minstens zo betoverend als die van Goodman.
Marnix Bilderbeek

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen