REIJSEGER

Recensie REIJSEGER – Feature – Werk van Ernst Reijseger

REIJSEGER
Feature – Werk van Ernst Reijseger
Ernst Reijseger (cello, mandolacello, tenorgitaar), Sandip Bhattacharya (tabla), Luciano Bondini (accordeon), Ceylan Ertem en Mola Sylla (zang), Harmen Fraanje (piano, kerkorgel), Alan ‘Gunga’ Purves (percussie) e.a.
Winter & Winter 910 220-2 • DDD-63’
Uitvoering **** | Registratie ****

Ernst Reijseger is misschien wel de grootste kameleon die er in de Nederlandse cellowereld rondloopt. Hij begon ooit met cellolessen bij Anner Bijlsma, maar vond zijn stiel in de jazz, de geïmproviseerde muziek en de hedendaags klassieke muziek. En dat bij voorkeur allemaal gemixt, op een hoop gegooid en door elkaar gehaald. Want dat maakt Reijseger als componist en uitvoerend musicus tot een fenomeen: zijn werk is een vanzelfsprekende combinatie van invloeden en allesbehalve een gekunstelde ‘cross over’. Dat bewees hij in het voorjaar van 2014 al met het prachtige soloalbum Crystal Palace. En dat bewijst hij nu weer met het ter ere van zijn zestigste verjaardag verschenen Feature. Een wonderlijke cd die van intieme volksmuziek schiet naar de grenzen van krankzinnigheid (The face of God bijvoorbeeld) en terug naar de verstilling van een moderne Chopin-nocturne en de opwinding van gerafelde jazzklanken. De opnamen zijn grotendeels van concerten die in 2009 en 2010 plaatsvonden en bevatten werk van Reijseger in samenwerking met musici met wie hij al jaren samen speelt zoals percussionist Alan ‘Gunga’ Purves, pianist Harmen Fraanje en zangeres Mola Sylla. Het spelplezier en de intimiteit spatten er van af met Reijseger als inspirerend middelpunt. Mooi.
Paul Janssen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 20 april geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!