Renaud Capuçon geeft zomerconcert en broedt op Mozart

Twee voor de prijs van een. Renaud Capuçon is een begenadigd violist én dirigent. Met die twee petten op komt hij volgende week dinsdag naar het Concertgebouw, voor een zomerconcert van de VriendenLoterij.

Capuçon staat die avond voor het Gürzenich Orchester Köln. En speelt mee. Het publiek krijgt het volgende programma voorgeschoteld. Het Vioolconcert van Schumann en Symfonie nr. 3, van Mendelssohn, ook wel de Schotse, komen voorbij. De Schotse, zo genoemd vanwege de folkinvloeden in met name het tweede deel van de symfonie. Capuçons opname van Schumanns gelaagde en tot weemoed stemmende Vioolconcert kon in 2004 op gejuich rekenen.

Solist bij grote orkesten

Capuçon is chef van Orchestre de Chambre de Lausanne en oprichter en artistiek leider van het Easter Festival in Aix-en-Provence. Hij heeft gesoleerd bij vooraanstaande orkesten als Boston Symphony Orchestra, Berliner Philharmoniker en Orchestre de Paris. Tot de kamermuziekpartners met wie hij regelmatig samen optrekt horen mensen als violist Yuri Bashmet, pianist Martha Argerich, violist Vadim Repin, pianist Maria João Pires en zijn broer, cellist Gautier Capuçon.

Renaud Capuçon en Mozart

Renaud Capuçon is de bespeler van de Guarneri del Gesù ‘Panette’ (1737), die eerder toebehoorde aan Isaac Stern. Stern was ook zijn leermeester in Berlijn. Capuçon broedt momenteel op een trilogie Mozart-albums. Meer daarover is te lezen in Luister 774. Die editie ligt in september in de winkel.

Collega-violist en journalist Machiel Swillens sprak met Capuçon en ging op zoek naar de wortels van zijn succes. Een voorproefje uit dat gesprek: “Toen ik een jaar of twintig was, heb ik veel over Mozarts muziek nagedacht. Alles geleerd, bestudeerd, geanalyseerd. Maar nu voel ik dat ik al die kennis moet loslaten om weer als een kind te worden”, aldus Capuçon. Het laatste album in zijn Mozart-trilogie, dat nog moet uitkomen, behelst een opname met drie beloftevolle muzikanten. Altviolist Paul Zientara, cellist Stéphanie Huang en pianist Guillaume Bellom spelen daarop met Capuçon de twee Pianokwartetten van Mozart.

Dinsdag 15 augustus, vanaf 20.00 uur: Renaud Capuçon en Gürzenich Orchester Köln, Concertgebouw, Amsterdam. Info en tickets: zie hier.  

4.7/5 - (4 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen