René jacobs
René Jacobs

René Jacobs: Missa Solemnis en Johannes-Passion | Advertorial

Dirigent en oudemuziekspecialist René Jacobs is al decennialang een toonaangevende speler in de wereld van de klassieke muziek. Dit jaar doorbreekt hij de stilte van corona met twee schitterende projecten. Ten eerste verscheen recentelijk zijn opname van Beethovens meesterwerk, de Missa Solemnis, op het kwaliteitslabel Harmonia Mundi en ten tweede is hij door de Nederlandse Bachvereniging aangetrokken als gastdirigent voor de Johannes-Passion.

Dirigent en voormalig countertenor René Jacobs (Gent, 1946) won meerdere prijzen met zijn prachtopnames van de opera’s van Mozart, schitterde met Händel, geldt als een specialist op het gebied van de Matthäus-Passion en Johannes-Passion van Bach en trekt nu de aandacht met zijn uitvoering van de Missa Solemnis (1824) van Ludwig van Beethoven. Na Leonore – een eerdere versie van Fidelio, Beethovens enige opera – is het Jacobs’ tweede Beethoven-cd in twee jaar tijd.

René Jacobs

Missa Solemnis: eerlijkste miszetting aller tijden

Volgens de dirigent, zo vertelt hij in de maarteditie van Luister, is de Missa Solemnis (‘Grote Mis’) de eerlijkste miszetting aller tijden. Een passage uit het coverinterview: “Beethoven leed zwaar onder de druk om iets totaal eerlijks te schrijven. Hij wilde ieder woord van de mistekst tot in de diepste betekenis begrijpen. Het is een heel moeilijke compositie. Moeilijk voor de zangers, voor het orkest, voor het publiek én voor Beethoven zelf. De omvang van de sopraanstem is bijvoorbeeld onmenselijk hoog. Dat heeft een symbolische betekenis: we moeten God zoeken en proberen Hem te bereiken, maar Hij is zó ver weg en zó hoog boven ons dat het ons waarschijnlijk nooit zal lukken.”

René Jacobs met Freiburger Barockorchester en RIAS Kammerchor

Jacobs nam Beethovens Missa Solemnis op met het Freiburger Barockorchester en het RIAS Kammerchor, maar voor de gelegenheid werd er ook nog een aantal hoge sopranen aangetrokken, onder wie Polina Pasztircsák en Sophie Harmsen. Beethoven zelf zag de Missa Solemnis overigens als zijn allergrootste werk.

Jacobs’ opnames van de Johannes- en Matthäus-Passion kregen lovende recensies

Beluister hier de Missa Solemnis van René Jacobs.

Bachs passies door René Jacobs

Hoop doet leven, maar het was nog te vroeg… Zoals gezegd werd René Jacobs door de Nederlandse Bachvereniging aangetrokken om de Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach in Naarden te dirigeren. Helaas ging er onlangs alsnog een streep door de optredens: de coronamaatregelen laten concerten voor publiek simpelweg nog niet toe.

NTR en Nederlandse Bachvereniging

In plaats daarvan, als mooi alternatief, gaan de NTR en de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jacobs de Johannes-Passion opnemen. De uitvoering wordt op Goede Vrijdag (2 april a.s.) om 19.20 uur uitgezonden op NPO2. Voorafgaand aan het concert geeft René Jacobs een interview.
De gelauwerde Vlaming heeft beide versies van Bachs Johannes-Passion op cd opgenomen: de oorspronkelijke versie uit 1724 en de ‘alternatieve versie’ uit 1725. Uiteraard heeft hij Bachs bekendere passie, de Matthäus-Passion, ook opgenomen, namelijk in 2013. De opname kreeg lovende recensies, zoals ongeveer alle opnames die Jacobs uitbrengt.

Matthäus-Passion of Johannes-Passion

Nog een passage uit het interview in Luister. René Jacobs: “De coronacijfers stijgen op een angstwekkende manier. De catastrofe is zó groot. Die doet me heel erg denken aan de pestepidemie uit de tijd van de voorouders van Bach. In deze tijd is het onmogelijk om de Matthäus-Passion te spelen vanwege het grote aantal musici en zangers. Daarom willen we dit jaar de Johannes-Passion uitvoeren.”

Benieuwd geworden? Hier kun je de cd’s van René Jacobs kopen.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen