RUBBRA

Recensie RUBBRA, BAX, BLISS – Piano Concerto in G, Op. 85 – Piano Concerto in B flat major (The Romantic Piano Concerto, Volume 81)

RUBBRA, BAX, BLISS
Piano Concerto in G, Op. 85 – Piano Concerto in B flat major (The Romantic Piano Concerto, Volume 81)
Piers Lane (piano), The Orchestra Now o.l.v. Leon Botstein
Hyperion Records CDA68297 • DDD-77’
Waardering: 8

Eerder hadden we al een interessante uitgave in deze serie (Volume 79) een aantal edities terug: de pianoconcerten van Braunfels en Pfitzner. Nu dus de pianoconcerten van drie toondichters van het eiland: Edmund Rubbra (1901-1986), Arnold Bax (1883-1953) en Arthur Bliss (1891-1975). Het concert van Rubbra uit 1955-56 waarvan ik geen eerdere opname kan vinden, is goeddeels in de stijl van Rachmaninoff geschreven en is zeer de moeite waard. Nee het is niet vernieuwend, maar wat zou dat? Het is gewoon schitterende laatromantiek. Bliss schreef zijn concert voor Solomon Cutner in 1939 en kreeg z’n première in Carnegie Hall onder Sir Adrian Boult. Dit concert doet bij de inzet direct denken aan Poulenc en de bij tijd en wijle hamerende effecten voelen bartokiaans aan. Ook dit is dus een pareltje in de serie ‘The Romantic Piano Concerto’. Tussen deze werken vinden we nog het Morning Song ‘Maytime in Sussex’ van Bax. Evenzo een wat onderschatte componist die een zeer interessant en lijvig symfonisch oeuvre heeft nagelaten. Er valt op deze opname dan ook veel te genieten, vooral als de uitvoerenden zo vol enthousiasme musiceren.
Emile Stoffels

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen