SAINT-SAËNS

Recensie SAINT-SAËNS – Le timbre d’argent

SAINT-SAËNS
Le timbre d’argent
Hélène Guilmette (Hélène), Jodie Devos (Rosa), Edgaras Montvidas (Conrad) e.a., Les Siècles/accentus o.l.v. François-Xavier Roth
Palazzetto Bru Zane BZ 1041 • DDD-148’ (2 cd’s)
Waardering: 10

Dat Palazzetto Bru Zane zich als taak heeft gesteld het muzikale Franse patrimonium van de negentiende eeuw te herontdekken, is ondertussen nagenoeg bekend. Dit keer was Le timbre d’argent van Camille Saint-Saëns aan de beurt, een ‘drame lyrique’ op een libretto van Jules Barbier en Michel Carré, na veel verwikkelingen in 1877 in het Théâtre Lyrique in Parijs gecreëerd. Saint-Saëns zei zelf over zijn opera: ‘Er zit van alles in dit werk dat van de symfonie naar de operette evolueert, via lyrisch drama en ballet.’ De nu op cd opgenomen versie is door de componist zelf gemaakt voor opvoeringen in de Munt in Brussel in 1914. Het onderwerp van de opera, te vertalen als ‘Het zilveren belletje’ is eerder fantastisch. Het verhaal speelt zich af in Wenen in de achttiende eeuw en heeft als centrale figuur Conrad, een kunstenaar verscheurd tussen goed en kwaad. De opname kwam tot stand in juni 2017 na een reeks opvoeringen in de Opéra Comique van Parijs, wat de dramatische spanning bij de opname alleen ten goede kon komen. François-­Xavier Roth leidt het geheel met vaste hand en duidelijke liefde en de bezetting heeft geen probleem om hun personages tot leven te brengen. De frisse stemmen van Hélène Guilmette (Hélène) en Jodie Devos (Rosa) lijken wel erg op elkaar maar de vertolkingen zijn genuanceerd. De gekwelde held Conrad vraagt veel van Edgaras Montvidas maar hij houdt stand. Als Bénédict laat Yu Shao een heerlijke tenor horen en Tassis Christoyannis is perfect als Spiridion. Allen hanteren ze de Franse taal voorbeeldig. Camille Saint-Saëns componeerde dus nog iets anders dan Samson et Dalila!
Erna Metdepenninghen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen