SIBELIUS

Recensie SIBELIUS – Incidental music

SIBELIUS
Incidental music
Pia Pajala (sopraan), Sari Nordqvist (mezzosopraan), Tuomas Katajala (tenor) e.a., Chorus Cathedralis Aboensis, Turku Philharmonic Orchestra o.l.v. Leif Segerstam
Naxos 8.506032 • DDD-400’ (6 cd’s)
Waardering: 10

Bij Finse musici stroomt de nationale componist Jean Sibelius tot in de haarvaatjes. Velen studeerden aan het naar hem vernoemde conservatorium in Helsinki, en een geboren en getogen Fin is bovendien bekend met Sibelius’ inspiratie: Finse mythologie, het nationale epos Kalevala, de ruige Scandinavische natuur. Het liefst hoor ik Sibelius gespeeld door Finse orkesten – die begrijpen ’m nu eenmaal het beste. Dat zit helemaal goed met het Turku Philharmonic Orchestra, het oudste orkest van Finland, en met Leif Segerstam, de goedgeluimde verschijning die sinds 2012 hun chef-dirigent is. Deze nieuwe box-set is een bundeling van zes eerder uitgebrachte Naxos-cd’s, waarop Segerstam en zijn orkest die andere inspiratiebron van de Finse meester verkennen: het toneel. Sibelius noemde het schrijven van toneelmuziek een oude zonde, maar bleef het zijn hele werkzame leven doen. En hij was er goed in: zijn muziek is evocatief, spannend en wonderlijk georkestreerd. Als beste voorbeeld horen we Jedermann, een toneelstuk van Hugo von Hofmannsthal, dat Sibelius toonzette voor orkest, gemengd koor, piano en orgel. Waar veel toneelmuziek hoofdzakelijk bestaat uit ouvertures en tussenspelen, ging Sibelius in Jedermann te werk als een filmcomponist: de tekst en muziek versterken elkaar en zijn tot op de seconde nauwkeurig verweven. De interpretatie van Segerstam en het Turku Philharmonic is een intrigerende muzikale vertelling die zich qua klank laat omschrijven als transparant en meeslepend tegelijkertijd. Verder horen we uitstekende versies van onder andere King Christian II, Scaramouche en Swanwhite, met als enige grote ontbrekende de muziek voor Shakespeares The Tempest. Segerstam nam de suites daarvan overigens wel ooit op met het Helsinki Philharmonic Orchestra; een Ondine-opname die absoluut aanbeveling verdient. Net als deze Naxos-set met het Turku Philharmonic: een op en top Finse uitvoering, bij mijn weten de meest complete set van Sibelius’ toneel­muziek tot nu toe, en de beste bovendien.
Marnix Bilderbeek

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen