Simone Lamsma. Foto Otto van den Toorn
Simone Lamsma. Foto Otto van den Toorn

Simone Lamsma, artist in residence in Den Haag

Simone Lamsma is in het seizoen 2021-2022 artist in residence bij het Residentie Orkest Den Haag, het gloednieuwe cultuurhuis Amare en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. De Nederlandse violiste zal een recital en diverse concerten met het Residentie Orkest geven. Daarnaast zal ze masterclasses aan studenten van het Koninklijk Conservatorium verzorgen.

Topvioliste

Simone Lamsma was de voorbije jaren met haar uitgebreide repertoire van zestig vioolconcerten soliste bij toporkesten en –dirigenten wereldwijd. Ze werd al meer dan eens een van de meest opvallende en boeiende persoonlijkheden in de klassieke muziek genoemd. Lamsma begon al erg jong met vioolspelen en trok op haar elfde naar Engeland om aan de Yehudi Menuhin School te studeren. Drie jaar later maakt ze haar professionele solodebuut. Op negentienjarige leeftijd studeerde ze, als jongste Bachelor of Music-student ooit, cum laude af aan de Royal Academy of Music. In 2019 werd Lamsma benoemd tot ‘Fellow of the Royal Academy of Music’. Die titel kreeg ze omdat ze volgens de Academy een betekenisvolle bijdrage aan haar vakgebied levert.

Residency uit vertrouwen

Komend seizoen zal Lamsma in masterclasses haar kennis aan studenten van het Koninklijk Conservatorium doorgeven en staat ze meermaals op het podium met het Residentie Orkest. Daarnaast zal haar residency ook ruimte bieden voor een recital met pianist Boris Giltburg in de Nieuwe Kerk, waar ze nieuw werk van de Oostenrijkse componist Thomas Larcher zal spelen. Lamsma over haar residency: “Ik vind het een groot plezier en grote eer. Een residency ontstaat vaak uit een gezamenlijk verleden en vertrouwen. Het biedt de kans en vrijheid onze band te versterken en uit te bouwen. Het is heel bijzonder dat dit samenvalt met de opening van Amare; een groots moment voor de stad Den Haag en voor het orkest eindelijk een nieuw thuis.”

Het hoogste niveau

Sven Arne Tepl, directeur van het Residentie Orkest, zegt bijzonder trots te zijn dat Lamsma komend seizoen artist in residence in Den Haag is. “Technisch en muzikaal is zij van het hoogste niveau. Ze is avontuurlijk en veelzijdig, een unieke verhalenverteller op haar viool. Bij eerdere samenwerkingen was er al een geweldige klik en het komend seizoen krijgen we de kans die band verder te verdiepen. Samen met chef-dirigent Anja Bihlmaier en vaste gastdirigent Jun Märkl gaat Simone zich onder meer ontfermen over grote werken van Brahms en Sjostakovitsj.”

Simone Lamsma’s aan het werk

Wie Lamsma aan het werk wilt zien en horen, vindt haar komend seizoen onder meer op het Februari Festival, dat dit jaar uitzonderlijk in juni en juli plaatsvindt, waar ze werk van Saint-Saëns zal spelen. Later deze zomer, op 28 augustus, brengt ze in Het Concertgebouw Brahms’ Dubbelconcert met Johannes Moser. Op 21 september neemt ze in Amare deel aan het Prinsjesdagconcert. In het voorjaar van 2022 zal Lamsma in Amare Sjostakovitsj’ Eerste vioolconcert spelen, alsook Chaussons Poème en Ravels Tzigane. Op 5 mei brengt ze een concert in de Nieuwe Kerk.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen