Het album Six Bardos, een idee van Mark Brounen.
Het album Six Bardos verscheen op 25 augustus 2023. Art work: Radar Agency.

Six Bardos: een album vol betekenis

Nationale en internationale artiesten schreven, bewerkten of coverden een nummer voor het album Six Bardos, dat vandaag verschijnt. Dat deden ze op vraag van Mark Brounen, die onlangs aan kanker overleed en ervoor wilde zorgen dat zijn stichting De Leven ook na zijn dood voldoende financiële middelen zou hebben om onderzoek naar immunotherapie bij dikkedarmkanker te kunnen ondersteunen.

Mark Brounen was de manager van componist en pianist Joep Beving. Samen met S10 brachten zij in 2022 een nieuwe versie van De Leven uit om geld in te zamelen voor de gelijknamige stichting, die onderzoek naar immunotherapie bij dikkedarmkanker ondersteunt. Omdat Brounen zich ervan wilde vergewissen dat zijn stichting De Leven ook na zijn dood over voldoende financiële middelen zou beschikken, vroeg hij Nederlandse en buitenlandse artiesten om een nummer, bewerking of cover te schrijven. Die nummers zijn nu gebundeld op het album Six Bardos.

6 bardo’s

De naam van het album voor het goede doel verwijst naar de zes bardo’s of overgangsfasen uit het Tibetaans boeddhisme die we doormaken tussen dood en wedergeboorte. Bardo betekent dan ook zoveel als ‘tussentoestand’ of ‘overgangsperiode’. De eerste bardo begint bij onze geboorte en eindigt bij onze laatste adem. De tweede is die van de droomwereld, de derde die van concentratie en meditatie. Op het moment van de dood treedt de vierde bardo op, gevolgd door ‘de tussenstaat van de werkelijkheid’. Uiteindelijk bereiken we volgens het Tibetaans boeddhisme de zesde en laatste bardo, die van de wedergeboorte.

Filosoferen over het leven

Iedere artiest op het album vertegenwoordigt een van de bardo’s. RY X, Tom Trago, Peter Gregson & Echo Collective, Mari Samuelsen, Colin Benders en Hang Youth lieten zich inspireren door een bardo naar keuze. Als ‘bonus bardo’ staat een opname van een gesprek tussen Jo Confino (voormalig journalist van The Guardian en The Huffington Post) en Mark Brounen op het nieuwe album. Ze spreken en filosoferen over het leven. “Ik hoop met dit album en het interview mensen te laten inzien dat de dood niet eng maar onlosmakelijk met het leven verbonden is”, liet Brounen voor zijn dood optekenen. “Aanvaard de dood en je weet hoe je het beste kunt leven.”

Six Bardos is vanaf nu te beluisteren op alle streamingplatforms. De volledige opbrengst van het album gaat naar stichting De Leven. Wie meer wil doneren, kan terecht op de Go Fund Me-pagina van Mark Brounen.

5/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen