Joep Beving kondigt nieuw album Hermetism aan
Joep Beving. Foto: Rahi Rezvani

Joep Beving kondigt nieuw album aan

De Nederlandse pianist en componist Joep Beving brengt in april 2022 een vierde album uit. Met Hermetism keert hij terug naar zijn piano solo roots. Het album is ontstaan tijdens de donkerste dagen van de pandemie, in een tijd van angst en polarisatie. “Ik hoop dat mijn muziek luisteraars verbindt en troost biedt.”

Na de drie succesvolle albums Solipsism, Prehension en Henosis, waarop Beving muziek gebruikt om een aantal grote filosofische levensvragen te onderzoeken, werkte de componist onder andere aan composities voor de Nederlandse film Mijn vader is een vliegtuig. Met zangeres S10 maakte hij een nieuwe versie van het nummer De leven.

Piano solo

Ondertussen werkte hij zijn ideeën voor een nieuw album uit. “Ik wilde iets doen dat goed aanvoelde en dat was teruggaan naar het begin, naar stukken voor solo piano, maar met alles dat ik had geleerd tijdens het maken van de trilogie,” aldus Beving. Zijn inspiratie voor dat nieuwe album haalde hij uit het hermetisme, een spirituele filosofie die is ontstaan uit oude geschriften die aan de mythische Griekse schrijver Hermes Trismegistus worden toegeschreven.

Hermetisme

Een groot deel van de muziek op Hermetism komt voort uit opvattingen van deze filosofie. Zoals het beginsel van oorzaak en gevolg en het beginsel van ritme. Die opvattingen zijn gericht op het vinden van een continu evenwicht in het leven en het bestaan. “De leringen rond deze beginselen waren zo waardevol voor mij dat ik hoop dat ze ook anderen zullen inspireren,” zegt Beving.

Mantra

De aangrijpende compositie Last Dance gaat bijvoorbeeld uit van het beginsel van ritme. “De muziek heeft een cyclische aard. Het lijkt of er iets valt en dan weer wordt opgepakt en dat gaat zo onveranderd door. Dat beeld past precies binnen het concept van hermetisme,” stelt Beving. “Ik werd bijna als door een mantra door deze muziek geleid.” Het contemplatieve Nocturnal is de eerste single van het album en is vanaf nu overal te beluisteren.

Eerbetoon aan Parijs

Met het album Hermetism brengt Beving ook een eerbetoon aan Parijs. Tijdens het componeren dacht hij naar eigen zeggen veel aan deze stad. “Ik had een romantisch idee over iemand die zijn leven wijdde aan de zoektocht naar schoonheid. Je loopt door de straten, komt langs een open raam en binnen speelt iemand piano. Maar overschaduwd door een donkere, dreigende lucht. Daar dacht ik aan.”

Metafoor

“In Parijs zijn de afgelopen jaren vreselijke dingen gebeurd. Ik beschouwde Parijs als metafoor voor de westerse beschaving”, zegt Beving. Van het door absint geïnspireerde openingsnummer La fée verte tot Paris s’enflamme, vernoemd naar een lied van Ladyhawke, zijn er op het album allerlei verwijzingen naar de Franse hoofdstad.

Medicijn tegen pandemie

De populariteit van Bevings muziek groeide nadat hij in 2015 onder eigen beheer zijn debuutalbum Solipsism uitbracht. Sindsdien werd zijn muziek al meer dan een half miljard keer gestreamd en geeft hij over de hele wereld concerten. De Nederlandse componist en pianist hoopt dat Hermetism, dat op 8 april 2022 via Deutsche Grammophon wordt uitgebracht, zijn luisteraars diep zal raken. “In alle gekte van de afgelopen tijd bleef ik me vasthouden aan dit album. In dat opzicht is Hermetism mijn eigen medicijn tegen de pandemie geweest.”

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen