Steunpakket cultuursector
Minister Van Engelshoven - Foto: Rijksoverheid, Arenda Oomen Fotografie

482 miljoen steun voor cultuursector

Het kabinet komt met een tweede steunpakket voor de cultuursector. Met 482 miljoen euro steun hoopt het de sector overeind te houden tot volgende zomer.

Door de geldende maatregelen door de coronacrisis is het vrijwel onmogelijk voor musea, bioscopen, theaters en concertzalen om op eigen houtje te overleven. Het extra geld is niet bedoeld om de hele sector overeind te houden. Het kabinet wil er mee voorkomen dat er ‘grote gaten’ vallen.

Enorme klap

De cultuurwereld kreeg een enorme klap toen die stil viel in maart. Hoe groot die klap was, bleek eerder deze maand uit cijfers van het CBS. De sector liep in de eerste drie maanden van de crisis volgens eigen berekening 969 miljoen euro aan omzet mis.

Steun voor cultuursector

Van dit nieuwe, extra steunpakket is zo’n 200 miljoen euro gereserveerd voor grote culturele instellingen en kunstenaars en zzp’ers daaromheen. Gemeenten krijgen 150 miljoen euro en er is 15 miljoen voor een garantiefonds om nieuwe films te maken, 20 miljoen voor particuliere musea en 15 miljoen voor de ‘bruine vloot’ van historische schepen die in juni uit protest nog het IJ op voer. Het bedrag komt bovenop de algemene steunmaatregelen die het kabinet presenteert. Volgens het kabinet is er inclusief loonsubsidie, tegemoetkoming vaste lasten en de inkomensondersteuning voor ondernemers zo’n 700 miljoen euro steun beschikbaar voor de cultuursector.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een abonnement!

Neem nu een 1-jarig of een 2-jarig abonnement op Luister   magazine! 

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 9 februari geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!