STRADELLA

Recensie STRADELLA – La Susanna

STRADELLA
La Susanna
Martin Oro (narrator), Gemma Bertagnolli (Susanna), Sergio Foresti (First Judge), Mirko Guadagnini (Second Judge), Isabel Alvarez (Daniel), Harmonices Mundi o.l.v. Claudio Astronio
Brilliant Classics 94345 • DDD-90’
Een oratorium waarbij de vrouwelijke sensualiteit het uitgangspunt vormt: het was in de tweede helft van de 17e eeuw in de omgeving van Modena een florerend subgenre. La Susanna van Allessandro Stradella wordt in sommige kringen daarom ook wel getooid met de bizarre benaming “erotisch oratorium”. Hoofdstuk 13 van het boek Daniël (Oude Testament) staat centraal: Susanna – een getrouwde vrouw – wordt door twee ouderlingen tot seks gedwongen, weigert, wordt gevangen genomen, ter dood veroordeelt, en tenslotte gered door de profeet Daniël, die het vuile spel van de ouderlingen ontmaskerd. Stradella toont zich een meesterlijk contrapuntist en strooit met verrassende harmonische wendingen. Bovendien zorgt hij voor voldoende vaart (korte stukjes) en afwisseling (constant wisselende bezetting, zowel bij de solisten als het begeleidende ensemble). Harmonices Mundi – op authentieke leest geschoeid – speelt uitstekend en weet zich omringd door een stel prima solisten. En ondanks dat het hier een live-opname betreft zijn de klankverhoudingen uitgekiend. Eigenlijk zijn de ontbrekende teksten het enige minpunt: daarvoor verwijst de platenmaatschappij naar zijn website. Een klantonvriendelijk verzoek. Als dat maar geen trend wordt.

Maurice Wiche

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen