STRAUSS JR.

Recensie STRAUSS JR. – Die Fledermaus

STRAUSS JR.
Die Fledermaus
Nikolai Schukoff (Gabriel von Eisenstein), Laura Aikin (Rosalinde), Jochen Schmeckenbecher (Frank) e.a., WDR Rundfunkchor, NDR Radiophilharmonie o.l.v. Lawrence Foster
Pentatone PTC 5186 635 • DDD-1.56’ (2 cd’s)
Waardering: 8

Een Amerikaans dirigent met Roemeense roots, een Duitse radio-orkest en koor en een overwegend Duitstalige bezetting (geen biografieën in het inlegboekje!) brengen samen een levendige, meeslepende uitvoering van een Weense operette (opgenomen in het NDR Landesfunkhaus Hannover in januari 2018). De sopraan die Rosalinde vertolkt is Amerikaanse en dus is Gabriel von Eisensteins vrouw hier de dochter van een Amerikaanse oliemagnaat en mag ze af en toe een Engelse zin in de Duitse dialogen inlassen. Maar voor het overige spreekt ze de tekst vlot zoals de hele bezetting trouwens die, naar gelang de rol, ook wat Weens dialect of Russische zinnen laat horen in deze concertante uitvoering die prima, meeslepend theater biedt. Alfred mag, zoals meestal, zijn tenor in operafragmenten laten horen en Frosch, de cipier van de Weense gevangenis, is hier een zanger in spe zodat Kurt Rydl zijn bas in verschillende van zijn glansrollen kan laten klinken. Extraatjes in een goed opgebouwde, evenwichtige en meeslepende uitvoering zoals de reactie van het publiek laat horen. Lawrence Foster vergeet de Weense ‘Gemütlichkeit’ niet, houdt het tempo vlot, laat de wals wervelen, de champagne bruisen en de czardas dansen met de uitstekende medewerking van het orkest. De koren delen in de geestdrift en de solisten vormen een homogeen ensemble die hun personages overtuigend tot leven weten te brengen, vlot de dialogen spreken en hun degelijke stemmen expressief inzetten. Dat een toon soms wat scherp klinkt en Rydls bas vermoeid, neem je er graag bij. De vledermuis fladdert onvermoeibaar verder.
Erna Metdepenninghen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer.