Reza Namavar componeerde In de Blauwe Nacht, nu massaal gespeeld door studentenorkesten - Luister magazine over klassieke muziek
Reza Namavar componeerde In de Blauwe Nacht

Studenten spelen massaal nieuwe compositie van Reza Namavar

In de Blauwe Nacht’ van componist Reza Namavar is van november tot en met februari overal te horen.

Dertien studentenorkesten uit Nederland hebben zich de laatste tijd gebogen over de nieuwe compositie van de Nederlandse componist Reza Namavar. Met In de Blauwe Nacht willen de jeugdleden laten zien dat klassieke muziek niet alleen voor ouderen is. Vrij uniek, want het is de eerste keer dat een nieuwe compositie zo vaak wordt uitgevoerd.

Compositie uitdagende klus voor componist Reza Namavar

Het initiatief is ontstaan vanuit de behoefte om meer verbondenheid te creëren tussen de verschillende muziekgezelschappen. De orkesten hebben Reza Namavar benaderd om de uitdaging aan te gaan als componist voor dit project. Makkelijk was het niet voor Namavar. De orkesten verschillen namelijk behoorlijk qua grootte en samenstelling, waardoor het componeren van verschillende versies noodzakelijk was.

“Hoe kan in de massa het individu zichtbaar blijven?”

In de Blauwe Nacht is samen te vatten met begrippen als verbinding, feest, energie en evolutie. Namavar: “Iedereen is met elkaar verbonden door een gedeelde afkomst: miljarden jaren geleden ontwikkelde het landleven zich uit de zee en evolueerde tot mensen, die nu de hele wereld bevolkt hebben. Het contrast tussen collectivisme en individualisme zal ook in het stuk centraal staan. Het samenvoegen van een tiental orkesten, een massa van meer dan 600 musici is absurd en beklemtoont een doorgeslagen collectiviteit. Het individu vervaagt naarmate het stuk vordert. Iedereen wil gehoord worden, maar onderscheid maken lukt gaandeweg het stuk steeds minder goed. Hoe kan in de massa het individu zichtbaar blijven?”

Opvoering In de Blauwe Nacht

De compositie wordt van november tot en met februari meer dan 25 keer opgevoerd door heel Nederland. In de Blauwe Nacht zal te zien zijn in het Amsterdams Studenten Orkest (Amsterdam), CREA Orkest (Amsterdam), UvA-Orkest J. Pzn Sweelinck (Amsterdam), H.S.S.O. Valerius (Den Haag), D.S.M.G. Krashna Musika (Delft), E.S.M.G. Quadrivium – Ensuite (Eindhoven), Musica Silverstra Orkest (Enschede), L.S.K.O. Collegium Musicum (Leiden), Nijmeegs Studentenorkest Collegium Musicum Carolinum (Nijmegen), Rotterdams Studenten Orkest (Rotterdam), Utrechtsch Studenten Concert (Utrecht), Utrechts Studenten Koor en Orkest (Utrecht) en De Wageningse Studenten Koor en Orkest Vereniging (Wageningen).

Meer informatie vindt u op de website van het Koepelorgaan Nederlandse Studentenorkesten.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen