Tarmo Peltokoski, vaste gastdirigent bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
Tarmo Peltokoski. Foto: Peter Rigaud

Tarmo Peltokoski vier seizoenen te gast in Rotterdam

Tarmo Peltokoski dirigeerde afgelopen voorjaar het Rotterdams Philharmonisch Orkest in werken van Rachmaninov en Sibelius. De 22-jarige dirigent liet bij orkest en publiek een onuitwisbare indruk achter na zijn Nederlands debuut. Vanaf concertseizoen 2023-2024 verbindt de Fin zich als vaste gastdirigent aan het Rotterdamse orkest.

“Tarmo Peltokoski is een aanstormend talent en heeft op zijn jonge leeftijd al veel in huis. Samen met Lahav Shani past hij heel goed bij ons enorm gedreven orkest”, stelt George Wiegel, algemeen directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. “Direct bij de eerste kennismaking laaide het vuur tussen hem en ons orkest al hoog op. Voor ons, en ook voor hem, was het vanaf dat moment duidelijk dat we heel graag een samenwerking voor langere tijd aangaan.”

Vereerd en enthousiast

Die samenwerking vangt bij het begin van concertseizoen 2023-2024 aan. De jonge Fin zegt “vereerd en enthousiast te zijn om als gastdirigent vier seizoenen lang met dit geweldige orkest te mogen samenwerken.” Peltokoski is niet de eerste debutant jonger dan dertig die de kans krijgt het Rotterdamse orkest te dirigeren. Onder anderen Eduard Flipse, Edo de Waart, Simon Rattle, Yannick Nézet-Séguin en Lahav Shani gingen hem voor. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest draagt als partner van de International Conducting Competition talentontwikkeling dan ook hoog in het vaandel draagt.

Vaste gastdirgent

“Samen gaan we divers repertoire verkennen en genieten van het samen muziek maken”, blikt Peltokoski vooruit. De Fin is niet aan zijn proefstuk toe. Sinds februari 2022 is hij vaste gastdirigent bij de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. Een titel die het Duitse orkest voor het eerst in zijn 42 jaar geschiedenis aan iemand toekent. Het Nationaal Symfonieorkest van Letland benoemde hem na zijn debuut als gastdirigent bij het orkest prompt tot chef-dirigent en artistiek directeur.

Jong dirigeertalent

Artistiek manager van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Floris Don, verheugt zich erop “om te zien hoe Tarmo zich bij ons zal ontwikkelen. Rotterdam is een plek waar jong dirigeertalent al vaak tot grote hoogte is gestegen.” Peltokoski steeg eerder al boven zichzelf uit in debuten bij het Orchestre Philharmonique de Radio France in Parijs, het Orchestre national du Capitole de Toulouse en het hr-Sinfonieorchester in Frankfurt. De kunst van het dirigeren werd hem bijgebracht door zijn mentor Jorma Panula – over wie hij vertelt in een interview met het Rotterdams Philharmonisch Orkest – en Sakari Oramo aan de Sibelius Academy in Helsinki, en later door Hannu Lintu, Jukka-Pekka Saraste en Esa-Pekka Salonen.


Het hr-Sinfonieorchester onder leiding van Tarmo Peltokoski in Sibelius’ Eerste symfonie.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen