Pianoduo Scholtes & Janssens. Canto Ostinato. Simeon Ten Holt. Sergej Rachmaninov. Pianoduo Festival Amsterdam.
Pianoduo Scholtes & Janssens. Foto: Edward Janssens.

Tegenpolen en pianoduo’s

Artistiek leiders Gwylim Janssens en Lestari Scholtes maken zich op voor het Pianoduo Festival Amsterdam, kortweg PFA. Het thema van deze elfde editie: Where opposites meet. Twee tegenpolen die elkaar ontmoeten op het festival zijn Sergej Rachmaninov en Simeon ten Holt.

Het Pianoduo Festival Amsterdam (7 t/m 10 december 2023) belooft divers en uitdagend te worden als we artistiek leiders én pianoduo Gwylim Janssens en Lestari Scholtes mogen geloven. “We verrassen ons publiek met onbekende topwerken en brengen klassieke muziek naar een plek waar doorgaans jazz en pop klinkt. Bovendien brengen we twee componisten, die een grote rol spelen in ons leven, samen op één dag: Simeon Ten Holt en Sergej Rachmaninov.”

Geprezen pianoduo

Pianoduo Scholtes & Janssens kruipt ook zelf achter de piano tijdens het festival. Op zondag 10 december spelen ze het zelden uitgevoerde Schaduw noch Prooi voor twee piano’s van Simeon Ten Holt. Net als zijn Canto Ostinato bestaat het uit diverse secties, waarbij de uitvoerders de keuzevrijheid hebben hoe vaak ze die herhalen. Ten Holt-biograaf Arie Vuyk vertelt meer over deze en andere werken tijdens zijn lezing op de laatste festivaldag. Het volledige festivalprogramma vindt u hier.

100 en 150 jaar

Over Ten Holts muzikale tegenpool, Sergej Rachmaninov, geeft musicoloog Olga de Kort een inleiding op het slotconcert van Duo Caspar Vos & Frank Peters. In hun programma ter ere van Rachmaninovs 150ste geboortejaar plaatsen ze zijn Symfonische Dansen voor twee piano’s opus 45 naast werk van Medtner en Skrjabin. Ook Simeon Ten Holt zou dit jaar een bijzonder leeftijd gevierd hebben. Ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag trekt Pianoduo Scholtes & Janssens vanaf deze week door Nederland.

Canto Ostinato

Op het programma van hun concerttournee ter ere van de Bergense componist staat het Canto Ostinato. De uitvoering van dit meditatieve werk voor twee piano’s klinkt nooit hetzelfde. De tweehonderd verschillende secties en variaties kunnen immers naar believen gespeeld en herhaald worden. Scholtes: “Wij laten ons inspireren door het moment, de sfeer en het publiek.” Pianoduo Scholtes & Janssens trapt vanavond zijn tournée af in de Johanneskerk in Amersfoort. Klik hier voor meer data en locaties.

Info en kaarten: pianoduofestivalamsterdam.nl en 100jaartenholt.nl

5/5 - (6 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen