DIVERSEN

Recensie DIVERSEN – The Cello in Spain (sonates van Boccherini, Panelli, Duport, Porretti, Supriano, Vidal, Zayas en anonymus)

DIVERSEN
The Cello in Spain (sonates van Boccherini, Panelli, Duport, Porretti, Supriano, Vidal, Zayas en anonymus)
Josetxu Obregón (cello), La Ritirata
Glossa GCD923103 • DDD-57’
Waardering: 7

De cello in 18e-eeuws Spanje is grotendeels een Italiaans verhaal met Boccherini als hoofdrolspeler en naast hem langskomende landgenoten als Panelli, Poretti en Supriano of de Fransman Duport. Voor de autochtoon Spaanse bijdrage tekenen Vidal en Zayas en een anoniem Adagio. Alle muziek – niet alleen sonates maar ook een celloconcertje van Porretti – is wel Italiaans van sfeer en voor de folkloreklanken zorgen aan het slot castagnetten in een deel uit het Gitaarkwartet in D van Boccherini. Alles wordt beheerst gebracht door barokcellist Obregón en La Ritirata, dat compleet meedoet in het celloconcert en in de sonates voor een ruim bezet continuo tekent waardoor de solostem een enkele keer wat minder prominent doorkomt. Exuberant of sprankelend kan het musiceren nergens genoemd worden, zelfs de castagnetten peppen het niet op.
Paul Herruer

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen