Edison voor Nora Fischer
Dit jaar twee Edisons 'De Ontdekking'. Eentje is voor Nora Fischer (Sarah Wijzenbeek Photography).

Twee winnaars Edison ‘De Ontdekking’

Nora Fischer & Marnix Dorrestein en Emil Gilels zijn de winnaars van een Edison ‘De Ontdekking’. Het is bij hoge uitzondering dat in deze categorie twee Edisons zijn toegekend. Volgens de jury gaat het om bijzondere albums die je beslist moet hebben gehoord.

Onder het motto ‘verleden en toekomst eren’ zijn Hush van Nora Fischer & Marnix Dorrestein en The Unreleased Recitals at The Concertgebouw van de Russische pianist Emil Gilels gekozen als de winnende albums. Het Nederlandse duo ontvangt de Edison op zondag 11 november tijdens de live-uitzending van Podium Witteman op NPO2. De in 1985 overleden Rus Emil Gilels ontvangt de prijs postuum. Tijdens het tv-programma wordt nog een aantal andere Edisons Klassiek uitgereikt.

Zeventiende-eeuwse liederen in een modern jasje

Het debuutalbum Hush van Nora Fischer is vooral bijzonder omdat ze zeventiende-eeuwse liederen in een modern jasje heeft gestoken. Van melancholisch tot funky vertaalt ze samen met de elektrische gitarist Marnix Dorrestein werk van Purcell en Monteverdi voor een hedendaags publiek.
Al even bijzonder is het album The Unreleased Recitals at The Concertgebouw van Emil Gilels, die veel en graag optrad in het Amsterdamse muziekhuis. Zijn recent herontdekte opnamen uit het omroeparchief, met werk van componisten als Brahms en Beethoven, laten zijn fantastische pianospel horen. “Vijf cd’s lang verleidt Gilels met kleur, timing en vertelkracht”, aldus de Edison-jury.

Edison-gala is nu live-uitzending op tv

De Edison – als eerbetoon aan de gelijknamige uitvinder van de fonograaf – behoort tot de oudste muziekprijzen ter wereld, die in 1960 voor het eerst werden uitgereikt in het Concertgebouw. Het gala duurde maar liefst zeven uur en kende zo’n vijftig optredens. Vijf artiesten kregen een Edison. De televisie-uitzendingen van de Edison-gala’s waren ongekend populair, maar in 1974 besloot de organisatie hiermee te stoppen omdat de kosten (800.000 gulden) te hoog waren. Dit tot groot verdriet van couturiers, kappers en verhuurders van feestelijke kleding.
Vanaf 1998 is het concept van de Edisons opgedeeld in drie muziekstijlen: Edison Pop, Edison Jazz/World en Edison Klassiek. In laatstgenoemde categorie zijn er prijzen voor Orkest, Neoklassiek, Document, Publieksprijs, Debuut, Solist Instrumentaal, Solist Vocaal, Opera, Koor, Kamermuziek en De Ontdekking.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen