Thüringen
Wartburg-kasteel, Thüringen

Verborgen klanken van Thüringen

In de Vrijstaat Thüringen vestigt de Duitse muziekgeschiedenis zich met diepe wortels. De geesten van grote componisten dwalen nog steeds door het glooiende landschap. Zij bewaken de eeuwenoude culturele schatten van dit gebied – en natuurlijk de beschermde Rostbratwurst.

Precies in het midden van Duitsland ligt de kleine deelstaat Thüringen – daar bonkt het muzikale hart van ons buurland. De sprookjesachtige bossen, groene heuvels, riviervalleien en kleine steden waren ooit de Heimat van Maarten Luther, Johann Sebastian Bach, Johann Pachelbel, Franz Liszt, Richard Wagner en Richard Strauss. Deze helden zijn inmiddels overleden, maar de muzikale stempel die ze op Thüringen hebben gedrukt, is nog lang niet vervaagd.

Thüringen kent nog veel meer geheime plekjes

Bij de meeste Duitsers staan de oorlogsrampen voor altijd op het netvlies gebrand, maar het Thüringse gebied kent óók duizend jaar aan positieve Duitse geschiedenis. Duitsland heeft een grote bijdrage geleverd aan de filosofie, wetenschap, literatuur – en bovenal de muziek. En dat is nog steeds te zien: eerbiedwaardige kerken, historische orgels en verschillende muzikantenhuizen hebben de eeuwen overleefd.
Als je weleens in het gebied bent geweest, klinken het Bach-huis in Eisenach, het Wartburg-kasteel of het Liszt-huis je misschien al bekend in de oren. Op zoek naar iets nieuws? Thüringen kent nog veel meer geheime plekjes.

Benieuwd geworden naar deze geheime plekjes? U leest alles over de verborgen klanken van Thüringen in de decemberuitgave van Luister. Die verschijnt op 6 december.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen