Februari Festival 2020
Foto: Frank Jerke

Beethoven centraal op Februari Festival

Van woensdag 12 februari tot en met zondag 16 februari 2020 vindt alweer de derde editie van het Februari Festival in de Nieuwe Kerk in Den Haag plaats. Na de voorgaande succesvolle edities, waarin componisten Robert en Clara Schumann en Johannes Brahms werden geëerd, staat dit jaar één van de grootste en meest invloedrijke muziekmeesters aller tijden centraal: Ludwig van Beethoven.

Een keuze waar geen twijfel over bestond, aangezien 2020 samenvalt met de 250ste geboortedag van Ludwig van Beethoven. Vijf dagen lang staan de beleving én verdieping van klassieke muziek centraal. Het festival staat symbool voor de vitale en inspirerende eigenschappen van klassieke muziek, vertelt de organisatie.

Programma Februari Festival

Het ensemble in residence is het Duitse ensemble 4.1, bestaande uit vier blazers (hobo, klarinet, fagot, hoorn) en een pianist. Dit getalenteerde gezelschap is genomineerd voor de ‘Opus Klassiek 2019’. Het staat bekend om de uitzonderlijke podiumpresentaties en de aansprekende manier van communiceren met het publiek. Het zal regelmatig te horen zijn tijdens het Februari Festival.

Concerten worden verder gegeven door onder anderen Antje Weithaas, Quirine Viersen, Isabelle van Keulen, Pieter de Koe, Nikola Meeuwsen, Enrico Pace, Ishay Shaer, Pieter van Loenen, Silvia Careddu, Alexander Warenberg, Peter Gijsbertsen, jonge musici van het Koninklijk Conservatorium en leden van het Residentie Orkest. In totaal schitteren ruim veertig (inter)nationale musici op het podium van de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Biografie Beethoven

Het Februari Festival verrast de luisteraars met de bekende, maar ook minder bekende werken van Beethoven, gecombineerd met stukken van componisten die hem bewonderden of volgden. Nederlandse premières zijn er van Brett Dean, Kurt Schwertzig en Uri Cain. Het festival heeft een sterk biografische insteek. Op vrijdag 17 januari 2020 presenteert dirigent, musicoloog en Beethoven-vorser Jan Cayers i.s.m. het Beethoven Haus Bonn de herziene editie van zijn Beethoven-biografie. Musicoloog en publicist Huib Ramaer houdt voorafgaand aan het Februari Festival een lezingencyclus van drie avonden over Beethovens tijd, zijn kunstenaarschap, kundigheid en nalatenschap.

Voor meer informatie over het programma en tickets kun je terecht op de site van het Februari Festival.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen