VERDI

Recensie VERDI – Macbeth

VERDI
Macbeth
Giovanni Meoni (Macbeth), Nadja Michael (Lady Macbeth), Fabrizio Beggi (Banco) e.a., Podlasic Opera and Philharmonic Choir, Europa Galante o.l.v. Fabio Biondi
Glossa GCD 923411 • DDD-2.05’
Waardering: 7

Voor deze opname, gerealiseerd in Teatr Wielki van Warschau in augustus 2017, greep Fabio Biondi terug naar de originele partituur van Verdi’s Macbeth uit 1847 waarvan hij samen met Diego Procoli een nieuwe versie maakte. Dat betekent onder meer dat je Lady Macbeths aria-cabaletta ‘Trionfai’ te horen krijgt in plaats van het opmerkelijke ‘La luce langue’; dat het derde bedrijf veel korter is en dat het koor van de Schotse vluchtelingen ‘Patria oppressa’ heel anders klinkt. Op die manier wilde Fabio Biondi, naar eigen zeggen, extra aandacht vragen voor Verdi’s uitzonderlijke, revolutionaire partituur en de rijke muzikale tekst met Verdi’s wensen en aanduidingen wat betreft expressie, dynamiek en articulatie zo goed mogelijk respecteren. Jammer genoeg is hij daar in deze uitvoering niet bepaald goed in geslaagd. Het orkest speelt meestal degelijk maar blijft eerder bescheiden en Biondi slaagt er niet in het geheel een sterke dramatische adem te geven. Het klinkt allemaal nogal braafjes. En dan is er de vocale bezetting. Verdi vroeg voor Lady Macbeth een zangeres met een expressieve maar niet bepaald mooie stem. En die krijgt hij hier zeker met Nadja Michael. Maar haar Lady Macbeth is echt pijnlijk om te beluisteren: een wollig medium en een harde, scherpe hoogte, moeizame, lelijke coloraturen en een abrupt afgebroken slaapwandelscène. Giovanni Meoni’s bariton is vrij licht voor Macbeth maar hij weet de figuur vocaal gestalte te geven. Fabrizio Beggi is een wat ruig klinkende Banco en Giuseppe Valentino een Macduff met soepele, lichte tenor. Behoorlijke kleinere partijen en een keurig zingend Pools koor.
Erna Metdepenninghen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer.