VERDI

Recensie VERDI – Messa da Requiem

VERDI
Messa da Requiem
Krassimira Stoyanova (sopraan), Marina Prudenskaja (mezzosopraan), Saimir Pirgu (tenor), Orlin Anastassov (bas), Chor und Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks o.l.v. Mariss Jansons
BR Klassik 900126 • DDD-87’
Uitvoering *** | Registratie ***

Jansons heeft alles prachtig onder controle en werkt mooi vanuit de tekst. Hij verrast je met intelligente muzikale subtiliteiten, zoals een plotselinge oprisping bij de strijkers, een opvallende timing (de fagot in het Quid sum miser), een vertraging of versnelling (het slot van het Sanctus). Om de verschrikkingen van het Laatste Oordeel (Dies Irae) weer te geven kiest hij eerder voor massieve, bijna bedachtzame klankblokken dan een overhaast tempo. Zijn weloverwogen aanpak klinkt ook door in het koor, dat niet alleen erg mooi van klank is, maar ook vaak per stem voorbeeldig muzikaal is uitgewerkt. In het Te decet hymnus klinken ze nederig, in het Agnus Dei omfloerst, in het Sanctus beheerst-jubelend. Maar soms is hun klank onrealistisch dichtbij, zoals in het openingsstuk, terwijl in het Sanctus het orkest in het begin weer veel te zacht uitkomt. De lage waardering van deze cd komt door de solisten die, alhoewel alle vier getooid met dramatische, Verdiaanse kwaliteiten, veel te weinig doseren. Als hun stemmen niet op stormkracht staan klinken ze wel pregnant, en met voortdurend vibrato. Die eenzijdige kleuring, maar vooral het fnuikend gebrek aan intimiteit gaat je snel tegenstaan.
Maurice Wiche

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 20 april geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!