HÄNDEL

Recensie HÄNDEL – Messiah

HÄNDEL
Messiah
Lucy Crowe (sopraan), Tim Mead (countertenor), Andrew Staples (tenor), Christopher Purves (bas), Le Concert d’Astree Choeur & Orchestre o.l.v. Emmanuelle Haïm
Erato 0825646240555 (2) • DDD-2.15’
Uitvoering ** | Registratie ****

Omdat Messiah eigenlijk weinig kerstmuziek bevat is het uitverkoren muziek voor dit jaargetijde, en dan kun je ook een nieuwe opname verwachten. Emmanuele Haïm laat daarin iets vrij nieuws horen: barokke neo-romantiek; weg met de min of meer strakke barokesthetiek, waar het de vocale klank betreft. Bij haar vibreren koor en solisten er meestal lustig op los, wat voor polyfone koorstukken met veel noten in alle partijen geen verbetering is en bij de bassolist regelmatig uitloopt op een potje geschoold bulderen en weinig precisie in kleine nootjes. Alles moet vooral ook met veel nadruk over het voetlicht gebracht worden: de paukenslagen in de slotmaten van het Hallelujah donderen bijvoorbeeld boven alles uit. Anderzijds lijkt het soms alsof de gezongen teksten er niet zo toe doen: het koor over de verdoolde schapen klinkt bijvoorbeeld als een kittig dansliedje in staccato en zulke discrepanties zijn er meer. Het derde deel komt er relatief het overtuigendste uit; verder is er veel overstuurde onrust, tot in de soms te wilde vrije versieringen van de solisten. En die solisten? Die gaan wel.
Paul Herruer

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 20 april geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!