WAGNER

Recensie WAGNER – Das Frühwerk (Die Feen – Das Liebesverbot – Rienzi)

WAGNER
Das Frühwerk (Die Feen – Das Liebesverbot – Rienzi)
Tamara Wilson (Ada), Burkhard Fritz (Arindal), Michael Nagy (Friedrich), Charles Reid (Claudio) e.a., Frankfurter Opern- und Museumsorchester, Chor der Oper Frankfurt o.l.v. Sebastian Weigle
Oehms Classics OC O15 • DDD-478’ (9 cd’s)
Waardering: 8

Drie opera’s van Richard Wagner in één doosje: een buitenkans. En dit keer geen afleveringen van Der Ring des Nibelungen maar drie minder bekende werken van de jonge Wagner die later voor hem niet meer meetelden en nooit een plaats in het Festspielhaus in Bayreuth kregen. Voor deze drie haalde Wagner zijn libretto’s bij Carlo Gozzi (Die Feen), William Shakespeare (Das Liebesverbot) en Edward Bulwer-Lytton (Rienzi) maar schreef wel zelf de tekst, zoals hij later voor al zijn muziekdrama’s zou doen. Deze drie vroege werken zijn nog enigszins traditionele nummeropera’s met aria’s en ensembles maar beslist niet minderwaardig en hebben de laatste jaren meer en meer hun weg naar het operatoneel gevonden. De Opera van Frankfurt heeft ze, in chronologische volgorde tussen 2011 en 2013, concertant uitgevoerd en op cd vastgelegd. Het is Sebastian Weigle, de muziekdirecteur van de Oper Frankfurt, die het koor en orkest van de opera leidt in levendige uitvoeringen die tot de verbeelding kunnen spreken. De zangers, meestal van het Frankfurter ensemble, vormen een duidelijk goed op elkaar ingespeeld, vrij homogeen geheel, wat niet wegneemt dat er uitschieters en minder overtuigende beurten zijn. In Die Feen zijn het vooral Burkhard Fritz (Arindal) en Tamara Wilson (Ada) die een vermelding verdienen. In Das Liebesverbot primeert het werk van het ensemble, aangevoerd door de Friedrich van Michael Nagy. In Rienzi kan Sebastian Weigle zijn orkest schitterend laten ontplooien maar de titelrol schijnt wel enigszins een nummer te groot voor Peter Bronder. Claudia Mahnke doet het prima als Adriano en de koren zijn indrukwekkend. In het inlegboekje kun je een opgave van de verschillende nummers vinden, geen inhoudsopgave of tekst. Maar alles samen is dit een interessante set.
Erna Metdepenninghen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen