WAGNER

Recensie WAGNER – Götterdämmerung

WAGNER
Götterdämmerung
Gun-Brit Barkmin (Brünnhilde), Daniel Brenna (Siegfried), Shenyang (Gunther) e.a., Bamberg Symphony Chorus, Latvian State Choir, Hong Kong Philharmonic Chorus, Hong Kong Philharmonic Orchestra o.l.v. Jaap van Zweden
Naxos 8.660428-31 • DDD-4.24’ (4 cd’s)
Waardering: 8

Met deze Götterdämmerung, live opgenomen in Hong Kong in januari 2018, sluit Naxos zijn Ring-cyclus af, gerealiseerd met het Hong Kong Philharmonic Orchestra onder leiding van Jaap van Zweden. Zoals in de vorige, hier gerecenseerde, afleveringen van Richard Wagners Ring des Nibelungen is het nu ook opnieuw de orkestrale uitvoering die de meeste lof verdient. Jaap van Zweden weet spanning op te bouwen en stemmingen op te roepen. Hij laat het orkest mooi kleuren en nuanceren zoals in Siegfrieds ‘Rheinfahrt’ en het toneel van de Rijndochters en zijn volle weelderige klank en dramatische kracht ontplooien waar nodig, zoals in de finale van de opera. De vocale bezetting is echter minder overtuigend dan in de vorige opera’s, zowel qua stem als interpretatie. Gun-Brit Barkmins Brünnhilde klinkt jong maar de stem komt soms wat smal over en de vertolkster is niet altijd even overtuigend. Daniel Brenna is een Siegfried zonder edelmetaal in de stem en blijft vrij bleek. Eric Halfvarson laat een dreigende, verraderlijke Hagen horen maar de stem klinkt nu wel erg ruig. Amanda Majeski zet een frisse, jeugdige en ontroerende Gutrune neer maar de Gunther van Shenyang klinkt erg wollig. Michelle De Young geeft Waltraute persoonlijkheid maar ook vibrato. Peter Kalman is een degelijke Alberich. De trio’s van de Nornen en de Rijndochters zijn goed op elkaar afgestemd en de verenigde koren klinken stoer.
Erna Metdepenninghen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer.