WAGNER

Recensie WAGNER – Götterdämmerung

WAGNER
Götterdämmerung
Met o.a. Christian Franz (Siegfried), Robert Bork (Gunther), Wolfgang Koch (Alberich), John Tomlinson (Hagen), Deborah Polaski (Brünnhilde), Anna Gabler (Gutrune), Petra Lang (Waltraute), Koor Staatsoper Hamburg, Philharmoniker Hamburg o.l.v. Simone Young.
Oehms Classics OC 928 • DDD-266’
Deze ‘Götterdämmerung’ werd live opgenomen in de Hamburgse Staatsopera in oktober 2010, het sluitstuk van een nieuwe realisatie van Wagners ‘Ring des Nibelungen’ in regie van Claus Guth, gedirigeerd door Simone Young en op cd vastgelegd door Oehms Classics. De opnameklank is goed , er zijn amper scènegeluiden en het orkest mag zich in volle luister ontplooien. Simone Young heeft haar falanks stevig in de hand en de scenische opvoering geeft de opera de nodige dramatische impulsen. Siegfrieds Rheinfahrt en Trauermarsch zijn niet alleen indrukwekkende symfonische momenten maar integreren volledig in de handeling die ze mee vooruit stuwen. De bezetting verenigt een aantal ervaren Wagner-zangers die een tekst kunnen interpreteren en projecteren maar waarvan de stemmen, jammer genoeg, veel aan frisheid hebben ingeboet. Brünnhildes “Starke Scheite” bereidt Deborah Polaski duidelijk moeilijkheden. John Tomlinson geeft Hagen gif en dreiging met een uitgeholde stem en Christian Franz’ tenor is ook niet bepaald het heldengeluid dat men van Siegfried verwacht. Petra Lang is een intense Waltraute, Robert Bork en Anna Gabler zijn degelijk als het Gibichungen-paar. De Nornen klinken soms wat schril maar de Rijndochters zingen fraai.

Emile Stoffels

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen