Welkom bij het Zomerfestival van de Zeister Muziekdagen

Al meer dan dertig jaar staan de Zeister Muziekdagen, die dit jaar van 12 tot en met 26 augustus worden gehouden, garant voor kamermuziek op het allerhoogste niveau. Ook dit jaar arriveren weer beroemde strijkkwartetten uit alle windstreken in Zeist en omgeving.

Het festival wordt op 12 augustus geopend met het prijswinnende Franse Van Kuijk Kwartet, genoemd naar oprichter Nicolas Van Kuijk. Te horen zijn onder meer Mozarts enerverende ‘Jachtkwartet’ en het kwintet van de Italiaanse componist Mario Castelnuovo-Tedesco, in een spannende combinatie met de Franse gitaarvirtuoos Christian Rivet.

Kwartet viert honderd jaar omroep

Het avontuurlijke Duitse Schumann Quartett treedt aan in een vitaal feest rond honderd jaar omroep. Het ensemble speelt daarom werken die precies honderd jaar geleden het licht zagen. Met de hele familie kunnen bezoekers gratis naar Gong en de vier neuzen in de Oosterkerk, op woensdag 16 augustus. Je komt ogen en oren tekort in de kleurrijke wereld van Indonesische klanken en gamelan. Theater, humor en heerlijke muziek maken van deze middag een feestje.

Liederen uit het kamp: wiederseh’n

Als ‘Rising Stars’ staan dit jaar de leden van het Britse Marmen Quartet op het programma. Het ensemble bestaat inmiddels tien jaar en dat wordt gevierd in een concert met het Nederlandse Viride Kwartet. Het optreden van zaterdag 19 augustus is een absolute aanrader. Dan vindt het aangrijpende luisterconcert Ich weiß bestimmt, ich werd’ dich wiederseh’n plaats, met Holocaust-overlevende Éva Fahidi (1925). Toen zij op 18-jarige leeftijd werd gedeporteerd naar Auschwitz eindigde haar droom pianiste te worden. In dit concert vertelt ze over haar zorgeloze jeugd in Hongarije, over verdriet en verlies van familie, en over de hoop die ze uiteindelijk terugvond. Éva Fahidi wordt in haar verhaal begeleid door de jonge Duitse sterbariton Benjamin Appl. Er worden liederen vertolkt van componisten die in concentratiekampen leefden en werkten – en er vaak ook stierven.

In het spoor van cellofenomenen

Vorig jaar won de jonge Italiaanse cellist Stefano Bruno het Nationaal Cello Concours in Amsterdam. Als leerling van de Siciliaanse en Nederlandse cellofenomenen Giovanni Sollima en Pieter Wispelwey is hij tweemaal te gast op zondag 20 augustus: in het Beauforthuis te Austerlitz (uitverkocht) en in het Torenlaantheater te Zeist.

Moedige inwoners van Oekraïne

Op dinsdag 22 augustus treedt een keur aan Oekraïense musici op. Festivalleider Alexander Pavlovsky werd geboren in Kiev en draagt dit concert op aan de moedige inwoners van Oekraïne en daarmee ook aan alle Oekraïense musici.

Kliphuis herinnert aan Paganini

De hedendaagse improviserende Paganini wordt hij wel genoemd: de veelzijdige violist Tim Kliphuis. Klassiek, gypsy, jazz en folk… hij weet alle genres te combineren in een uiterst smakelijke muzikale mix. Zijn vernieuwende aanpak vormt een grote stimulans voor een nieuwe generatie strijkers, die in dit concert luid en duidelijk van zich laten horen.

Twee optredens Jerusalem Quartet

Misschien wel het allerberoemdste kwartet treedt maar liefst twee keer op tijdens de Zeister Muziekdagen 2023: het Jerusalem Quartet. Onder tirannie geboren is de titel van het eerste concert op 24 augustus. Het combineert strijkkwartetten die gecomponeerd werden in tijden van persoonlijke, politieke en maatschappelijke onrust. Je vóelt de passie van drie grote werken, geboren in de schaduw van oorlog en tirannie.

Roemeens Octet als afsluiter

In het slotconcert op zaterdag speelt het Jerusalem Quartet samen met het Viride Kwartet het Octet van George Enescu. Enescu was pas 19 jaar oud toen hij deze compositie, vol prachtige melodieën en Roemeense folkloristische ritmes, voltooide. Op vrijdag 25 augustus zijn toeschouwers vanaf 16.30 uur welkom bij de Jong Talent Marathon, uitgevoerd door deelnemers aan de masterclasses. “De toegang is gratis, dus wees er snel bij!”, tipt de organisatie.

Data en tickets: zeistermuziekdagen.nl en Boekhandel Kramer & Van Doorn, Slotlaan 221, Zeist.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen