Aftab Darvishi haar compositie Only Violets Remain opent een concert van Phion
Aftab Darvishi. Foto: Mahdyar Jamshidi.

Wereldpremière van Aftab Darvishi opent concert van Phion

Aftab Darvishi componeerde nieuw werk, dat ze opdraagt aan alle vrouwen in de wereld die vechten voor hun rechten. De wereldpremière van Only Violets Remain is op 9, 10 en 11 december 2022 te beleven in Doetinchem, Arnhem en Enschede als opening van een concert van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel.

De Iraanse componiste Aftab Darvishi schreef met Only Violets Remain een steunbetuiging aan vrouwen wereldwijd die opkomen voor hun rechten. Aanleiding voor deze compositie is de dood van Mahsa Amini. Zij overleed in september nadat ze in Iran was aangehouden voor het niet correct dragen van haar hoofddoek. De titel van het muziekstuk is afkomstig uit een gedicht van Kobayashi Issa: ‘Before I arrived, who were the people living here? Only violets remain.’

Wereldpremière als concertopening

Darvishi componeerde Only Violets Remain in opdracht van Phion. Het is de tweede van in totaal drie opdrachtcomposities die in seizoen 2022-2023 in première gaan. Zo biedt Phion jonge componisten, onder wie de in Den Haag en Amsterdam afgestudeerde componiste Darvishi, een podium en de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. De wereldpremière van Only Violets Remain opent op 9, 10 en 11 december 2022 een concert van Phion. Voorafgaand aan het concert gaat Bart de Graaf in gesprek met de componiste over haar nieuw werk.

Tripelconcert en de Rheinische

Daarnaast krijgt het publiek Beethovens Tripelconcert voorgeschoteld, uitgevoerd door Phion. Violiste Candida Thompson, celliste Harriet Krijgh en pianiste Magda Amara nemen de uitdagende solopartijen van de compositie, die Beethoven in 1804 voltooide, voor hun rekening. Nadien neemt het orkest de luisteraars mee op een muzikale Rijnreis met Schumanns Derde symfonie. De Rheinische, zoals deze symfonie weleens wordt genoemd, is een muzikaal verslag van de treinreis die Schumann langs de rivier maakte. In dit programma leidt hoboïst en dirigent Alexei Ogrintchouk het orkest.

Waar en wanneer?

Op woensdag 7 december 2022 is om 12.45 uur de openbare repetitie gratis bij te wonen in Arnhem, Musis en Stadstheater. Concertdata:

  • 9 december (20 uur) – Doetinchem, Schouwburg Amphion
  • 10 december (20 uur) – Arnhem, Musis en Stadstheater
  • 11 december (14.30 uur) – Enschede, Muziekcentrum

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar op de website van Phion.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen