Werner Herbers met zijn laatste cd: Achtung, Aufnahme!!
Dat hij de release van het album Achtung, Aufnahme!! nog mag meemaken, stemt Werner Herbers dankbaar.

Werner Herbers’ laatste album

Werner Herbers heeft zijn leven lang werken van ‘vergeten’ interbellumcomponisten ontdekt, gearchiveerd, uitgevoerd en opgenomen. Daarmee laat hij een indrukwekkend muziekarchief na aan de wereld. Het album Achtung, Aufnahme!! is het laatste waarop de Ebony Band gedirigeerd wordt door Herbers. De 82-jarige dirigent en hoboïst is immers ernstig ziek. Dat hij de release van dit album nog mag meemaken, stemt hem erg dankbaar.


Wilhelm Grosz, Walter Goehr en Mátyás Seiber zijn de componisten wier werk op het nieuwe album Achtung, Aufnahme!! te horen is. Het gaat om de korte opera van Grosz waarnaar de cd vernoemd is, Komödien in Europa van Goehr en Die vertauschten Manuskripte van Seiber. Alle drie de werken zijn rond 1930 geschreven en zelden live uitgevoerd. De opnames van de wereldpremières van deze composities prijken nu op de laatste cd van dirigent en hoboïst Werner Herbers.

Levenswerk

Deze drie werken maken deel uit van het levenswerk van Herbers. Zo’n 125 componisten uit het interbellum heeft hij de voorbije vijftig jaar uit de vergetelheid gered. Hun absurdistische, dadaïstische en jazzachtige muziek werd door de nazi’s als pervers bestempeld, waardoor deze excentrieke componisten uit de periode tussen WO I en WO II op de vlucht moesten slaan of gedood werden in concentratiekampen.

Interbellumcomponisten

Herbers herontdekte de afgelopen vijf decennia deze interbellumcomponisten en nam met de Ebony Band hun muziek op. Samen maakten ze vijftien cd’s en gaven ze meer dan tweehonderd concerten over de hele wereld. Het indrukwekkende archief dat Herbers nalaat, wordt overgenomen door het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag, zodat het beschikbaar blijft voor bijvoorbeeld musici, musicologen en programmeurs.

Laatste cd

Achtung, Aufnahme!!, de nieuwste en laatste cd van de Ebony Band onder leiding van Herbers, verscheen op 19 mei 2023 en bevat de volgende tracks:

 • Achtung, Aufnahme!! van Wilhem Grosz (1894-1939)
  Live-opname in het Concertgebouw Amsterdam, 2005.
  Ebony Band o.l.v. Werner Herbers en Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss. Met Lila Milek (sopraan), André Post (tenor), Dirk Laplasse (tenor), Matthijs van der Woerd (bariton), Romain Bisschoff (basbariton), Harry van der Kamp (bas).
 • Potpourri van Komödien in Europa van Walter Goehr (1903-1960)
  Live-opname in Paradiso, 1999.
  Ebony Band o.l.v. Werner Herbers en Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss. Met Franziska Hirzel (sopraan), Terence Mirau (tenor), Daniel Reuss (spreker).
 • Potpourri van Die vertauschten Manuskripte van Mátyás Seiber (1905-1960)
  Live-opname in Paradiso, 2002.
  Ebony Band o.l.v. Werner Herbers en Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss. Met Franziska Hirzel (sopraan), Terence Mirau (tenor), Daniel Reuss (spreker).
5/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen