Lucie Horsch, winnares Edison Klassiek Publieksprijs 2023
Lucie Horsch, winnares Edison Klassiek Publieksprijs 2023

Winnaars Edisons Klassiek en Jazz 2023 bekend

De Nederlandse fluitiste Lucie Horsch is een van de gelukkigen die op maandag 9 oktober 2023 in het AFAS Theater in Leusden een Edison-beeldje in ontvangst mag nemen. Met haar album Origins werd zij door het publiek als winnares van de Edison Klassiek Publieksprijs 2023 uitgekozen. Daarnaast wezen twee onafhankelijke vakjury’s in vijftien categorieën de winnaars aan.

De vakjury’s hebben een stevige taak volbracht: de winnaars van de Edisons Klassiek en de Edisons Jazz bepalen. Op basis van artistieke waarde en opnamekwaliteit beoordeelden ze (inter)nationale producties die verschenen tussen 1 mei 2022 en 1 mei 2023. In de jury van de Edison Klassiek zetelden Kenne Peters, Jet Berkhout, Joost Galema, Frederike Berntsen, Jeroen Smits en Marian van der Meer. De Edison Jazz-jury bestond uit Andrew Makkinga, Angelique Houtveen, Annie van der Velden, Mischa Andriessen, Frank Bolder en Marieke Meischke.

Publieksprijs

De vakjury’s bepaalden voor vijftien categorieën de winnaars, maar ook het publiek had in de melk te brokken. Het jazzpubliek stemde massaal voor jazztrompettist Eric Vloeimans en zijn album Wild Port of Europe. Liefhebbers van klassieke muziek wisten Origins van fluitiste Lucie Horsch het meest te waarderen.

Edison Klassiek

De Russische dirigent Maxim Emelyanychev en zijn ensemble Il Pomo d’Oro zijn twee keer in de prijzen gevallen. Ze zijn tot winnaar uitgeroepen in de categorieën Orkest en Opera. In de categorie Koor mag Tenebrae van Nigel Short binnenkort het brozen beeldje in ontvangst nemen. Sopraan Julia Bullock werd verkozen beste vocale solist, violiste Lisa Batiashvili tot beste instrumentale solist. Ook een violiste, Julija Hartig, krijgt als nationale nieuwkomer een Edison Klassiek. Klavecinist Justin Taylor en violist Théotime Langlois de Swarte wonnen in de categorie Kamermuziek met hun album Les frères Francoeur. Het Kaiser Quartett kwam als winnaar in de categorie Neoklassiek uit de bus.

Edison Jazz

Jazzpianist Wolfert Brederode wist een Edison Jazz in de wacht te slepen, samen met het Matangi Quartet en slagwerker Joost Lijbaart. Winnaars in de andere jazzcategorieën zijn: Loek van den Berg (Nieuwkomer Nationaal), Nduduzo Makhathini (Instrumentaal Nationaal), Cécile McLorin Salvant (Vocaal Internationaal), Benjamin Herman en Anna Serierse (Vocaal Nationaal), London Brew (Soul/R&B/Funk) en Arooj Aftab, Vijay Iyer, Shahzad Ismaily (Global).

Prijsuitreiking

De winnaars werden de voorbije week via diverse kanalen bekendgemaakt, onder andere via onze website, Classic.nl en NPO Klassiek Podium. De officiële prijsuitreiking vindt op maandag 9 oktober 2023 plaats in het AFAS Theater in Leusden. Dan mogen alle winnaars een felbegeerd Edison-beeldje in ontvangst nemen.

5/5 - (5 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen