Il Pomo d'Oro met linksonder Maxim Emelyanychev

Twee Edisons voor Il Pomo d’Oro en Emelyanychev

Bij de verkiezing van de Edisons Klassiek zijn de Russische dirigent Maxim Emelyanychev en zijn ensemble Il Pomo d’Oro twee keer in de prijzen gevallen. Ze zijn tot winnaar uitgeroepen in de categorieën orkest en opera.

Emelyanychev en Il Pomo d’Oro overtuigden de jury met hun album Mozart – The Symphonies: the Beginning and The End. Emelyanychev speelt ook fortepiano op deze collectie symfonieën. Het is de eerste uitgave in wat moet uitmonden in een Mozart-reeks. De cd is uitgebracht door platenlabel Aparté en goed voor een Edison-beeldje in de categorie orkest.

Samengesmolten tot één geheel

De winnaars hadden stevige concurrentie. In de eerste plaats van Gewandhausorchester Leipzig, onder leiding van Herbert Blomstedt. Met Brahms Complete Symphonies. Danish National Orchestra, aangevoerd door Fabio Luisi, was ook kandidaat. Voor: Carl Nielsen: The Symphonies. Il Pomo d’Oro en Emelyanychev hebben volgens de jury de overige genomineerden achter zich gelaten. Een zin uit het juryrapport: ‘Alle facetten van de muziek komen optimaal tot hun recht: virtuositeit, dynamiek en lyriek en de orkestleden lijken samengesmolten tot één geheel.’

Operakanonnen voor Theodora

In de categorie opera gaan dezelfde namen er met een Edison vandoor. Il Pomo d’Oro en Emelyanychev halen de bloemen op voor hun album Händel – Theodora, uitgebracht door Erato. Het ensemble kreeg versterking van vier vedetten van de hedendaagse opera. Sopraan Lisette Oropesa, mezzosopraan Joyce DiDonato, baritenor Michael Spyres en countertenor Paul-Antoine Bénos-Djian geven Theodora vuur en extra schwung.

Hypnose van drie uur

Ook voor dit album waren de superlatieven niet van de lucht. De jury noteerde: ‘Emelyanychev en Il Pomo d’Oro zijn de drijvende krachten achter een vertolking die drie uur lang weet te hypnotiseren.’ Concurrenten in deze categorie waren Les Talens Lyriques en Christophe Rousset. Zij werden genomineerd met LullyAcis et Galatée. Ook sopraan Véronique Gens, Orchestre National de Lille en dirigent Alexandre Bloch dongen mee. Hun album: Poulenc: La Voix Humaine. Il Pomo d’Oro viel overigens vaker in de prijzen bij de Edisons. Zoals in 2020.

Aldus Emelyanychev

In Luister 774 staat een interview met de bescheiden ogende, maar zelfverzekerd formulerende Maxim Emelyanychev, die al op zijn twaalfde voor het eerst voor een orkest stond.

5/5 - (4 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen