Cellist Yo-Yo Ma wint Birgit Nilsson Prijs 2022
Yo-Yo Ma, winnaar van de Birgit Nilsson Prijs 2022. Foto: Jason Bell

Yo-Yo Ma wint Birgit Nilsson Prijs 2022

Cellist Yo-Yo Ma is de winnaar van de Birgit Nilsson Prijs 2022, een van de hoogste (en royaalste) onderscheidingen in de klassiekemuziekwereld. De prijs wordt toegekend aan artiesten en instellingen die een belangrijke bijdrage aan de muziekgeschiedenis hebben geleverd. Het is voor het eerst dat een instrumentalist de prijs (één miljoen dollar!) in ontvangst mag nemen. 

“In de uitdagende en steeds veranderende wereld van vandaag, waarin klassieke muziek te snel aan de kant wordt geschoven, belichaamt Yo-Yo Ma alles wat Birgit Nilsson in een collega-artiest zocht toen zij deze prijs in het leven riep,” zo verklaarde Susanne Rydén, voorzitster van de Birgit Nilsson Stichting, tijdens de bekendmaking de keuze voor cellist Yo-Yo Ma als winnaar van de Brigit Nilsson Prijs 2022. “Dankzij zijn uitzonderlijke muzikantschap, passie en toewijding helpt Yo-Yo Ma’s inzet voor muziek ons om ons een sterkere samenleving en een betere toekomst voor te stellen en op te bouwen. Zijn steun en engagement blijven nieuwe generaties musici inspireren wanneer zij aan hun eigen muzikale leven beginnen. Yo-Yo Ma heeft een belangrijk hoofdstuk aan de muziekgeschiedenis bijgedragen en we zijn verheugd hem dit najaar in Zweden te mogen verwelkomen om de Birgit Nilsson Prijs in ontvangst te nemen.”

Groot voorrecht

“Ik zou willen dat ik Birgit Nilsson persoonlijk had kunnen ontmoeten”, zei Yo-Yo Ma bij de bekendmaking van zijn overwinning. “Toch voelt het alsof ze leeft; dankzij de opnames van haar legendarische stem en de nalatenschap van haar grote vrijgevigheid, haar gevoel voor humor en een leven gegrond in culturele waarden.” De cellist noemt het een groot voorrecht om deze eer te mogen ontvangen en een kleine rol te spelen in de nalatenschap van een groots muzikaal voorbeeldfiguur. “Een artiest”, zo sprak Yo-Yo Ma, “die haar aandacht naar buiten richtte, naar jonge mensen en naar de rol van muziek bij het creëren van een betere wereld.”

Prijsuitreiking

Op 18 oktober mag Yo-Yo Ma de prijs van één miljoen dollar in ontvangst nemen van de Zweedse koning Carl Gustaf XVI. De prijsuitreiking is tevens dé gelegenheid om een nieuwe generatie artiesten voor te stellen. Tijdens de muzikale prijsuitreiking, begeleid door het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Stockholm en het Zweeds Radiokoor, staan ook jonge Zweedse artiesten centraal, onder wie Amalie Stalheim (cello) en de ontvangers van het Birgit Nilsson Stipendium, Johanna Wallroth (sopraan) en Emma Sventelius (mezzosopraan). Tijdens zijn bezoek aan Zweden zal Yo-Yo Ma op 16 oktober ook een concert geven met het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Stockholm onder leiding van dirigent Alan Gilbert. Kaarten voor de prijsuitreiking gaan vanaf 18 mei in de verkoop op de website van het Konserthuset. Wie het concert niet wil missen, kan vanaf 25 augustus een toegangskaartje kopen.


Bekijk hier een opname uit Yo-Yo Ma’s Bach-project, waarin hij op zoek ging naar hoe cultuur ons met elkaar verbindt.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen