YPF Piano Competition
Yang Yang Cai met orkest o.l.v Jean-Bernard Pommier tijdens de YPF Piano Competition 2019. Foto: Foppe Schut

Eerste Europese editie van YPF Piano Competition

In februari organiseert de stichting The Young Pianist Foundation (YPF) voor het eerst een Europese editie van de YPF Piano Competition/Grand Prix Youri Egorov. Uit de 48 inzendingen selecteerde de voorselectiejury 24 kandidaten uit 15 verschillende landen. “De jury had een moeilijke taak”, volgens artistiek directeur Thomas Beijer. “Want het niveau van de inzendingen is uiterst hoog.”

Het is de achtste keer dat het concours georganiseerd wordt, maar voor het eerst mogen alleen pianisten met een Europees paspoort, inclusief het Verenigd Koninkrijk, deelnemen. De YPF Piano Competition staat bekend om het veeleisende repertoire, een achtkoppige internationale jury en de uitreiking van waardevolle prijzen. Naast de eerste prijs van 15.000 euro staan er ook andere geldprijzen en een reeks (inter)nationale masterclasses en concerten op het spel. Bij een uitzonderlijke prestatie wordt de Grand Prix Youri Egorov uitgereikt. De winnaar van die prestigieuze prijs krijgt een concert in Sint-Petersburg met het Mariinski Orkest onder leiding van Valery Gergiev.

YPF European Piano Competition

De YPF European Piano Competition vindt van 10 tot en met 20 februari 2022 plaats in het Bimhuis en Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. In de grote finale spelen drie finalisten niet alleen een van de pianoconcerten van Beethoven of het pianoconcert van Schumann, maar ook gloednieuw werk van de Nederlandse componist Reza Namavar. Daarbij worden ze begeleid door Phion, Orkest van Gelderland en Overrijsel, onder leiding van Antony Hermus. Gedurende het juryoverleg in de finale zal Yang Yang Cai, winnares van de YPF Piano Competition 2019, optreden.

Eerbetoon aan Youri Egorov

Zoals het de traditie betaamt, geven de meesterpianisten uit de internationale jury van de YPF European Piano Competition aan de vooravond van de finale gezamenlijk het recital A tribute to Youri Egorov. In deze editie zullen ze voor het eerst worden bijgestaan door laureaten van eerdere edities van de YPF Piano Competition. De achtkoppige jury bestaat dit jaar uit Hannes Minnaar, Marco Riaskoff, Nino Gvetadze, Jean-Claude Vanden Eynden, Severin von Eckardstein, Edith Fisher, Ronan O’Hora en Malcolm Singer.

Europese kandidaten

Onder de 24 Europese kandidaten die kans maken op een van de drie finaleplekken – en bijgevolg ook op de waardevolle prijzen – zien we vier Nederlanders: Alexander Jansen, Alexandra Kaptein, Florian Verweij en Radu Ratering. Van onze buurlanden is enkel België vertegenwoordigd met Brecht Valckenaers en Tom De Beuckelaer. Verder nemen ook deel aan de kwartfinale: Aarón Omaza Vera (Ecuador), Antoniu Nagy (Roemenië), Augustinas Eidukonis (Litouwen), Carlos Marín Rayo (Spanje), Dora Petkovíc (Kroatië), Francesco Maccarrone (Italië), Germán García Pérez (Spanje), Jacopo Giovannini (Italië), Juan Pedro García Olivia (Spanje), Leah Nicholson (Verenigd Koninkrijk), Marta Mata (Portugal), Noah Zhou (Verenigd Koninkrijk), Noora Ylönen (Finland), Pavel Tesík (Tsjechië), Pavle Krstic (Bulgarije), Rakhadin Yarmetov (Rusland), Shane van Neerden (Verenigde Staten) en Victor Naranjo Pérez (Spanje). Meer lezen over de kandidaten? Klik hier.

De concoursdagen in het Bimhuis van 10 tot en met 18 februari 2022 zijn gratis bij te wonen. Kaarten voor het recital A tribute to Youri Egorov op 19 februari 2022 en de finale van het concours op 20 februari 2022 in Muziekgebouw aan ’t IJ zijn verkrijgbaar via www.ypf.nl of www.muziekgebouw.nl.

5/5 - (1 stemmen)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen