Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog
Belinfante Quartet. Foto: Foppe Schut

20 jaar Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog

Het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog bestaat twintig jaar. De jubileumeditie van het festival gaat door van 2 tot en met 7 oktober 2021. Bezoekers kunnen – verspreid over het Waddeneiland – masterclasses, muziekdocumentaires, lezingen, natuurexcursies en concerten van vijftig (inter)nationale topmusici bijwonen.

Festival-app

De twintigste editie van het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog is overal op het eiland te volgen dankzij de nieuwe festival-app. Daarmee kunnen bezoekers live over het hele eiland concerten van onder meer cellist Gary Hoffman, violist Niek Baar, contrabassist Sasha Witteveen en violist Philippe Graffin beluisteren.

Van Bach tot jazz

Een van de vele hoogtepunten is het concert van de Belgische meesterpianist Julien Libeer, die Bachs complete Wohltemperierte Klavier opvoert. Schrijver en Bachkenner Bert Natter geeft een lezing over dit hoofdwerk van Bach. De Franse jazzpianist Thomas Enhco neemt het publiek dan weer mee naar de eerste helft van de twintigste eeuw, toen jazz en klassieke muziek met elkaar in dialoog gingen.

Nieuwe composities

Voor deze jubileumeditie schrijft componist, arrangeur en saxofonist Willem van Merwijk een Ode aan de Eilanden. Club Classique en mezzosopraan Karin Strobos brengen deze driedelige suite tot leven tijdens het meerdaagse kamermuziekfestival. Collectief Lonelinoise onder leiding van Sebastiaan Kemmer speelt de opdrachtcompositie Vuurtorens, geschreven door de Britse componist Thomas Metcalf.

Arabische klanken

De Palestijnse zangeres en fluitiste Nai Barghouti verzorgt samen met qanûnspeler Khalil Khoury een programma met Arabische liederen. De winnares van de Young Concertgebouw Award laat zo de muzikale rijkdom van het Midden-Oosten weerklinken op Schiermonnikoog.

Zandkunst

Op de stranden van het eiland inspireert mandolinespeler Chris Thile zandkunstenaar Tim Hoekstra. Het is een van de andere kunstvormen die tijdens het festival te ontdekken zijn. Het volledige programma wordt op 16 augustus bekendgemaakt. De kaartverkoop start op 30 augustus.


Sfeerbeelden van Schiermonnikoog met muziek van Duo Serenissima

Op zoek naar een festival in de zomermaanden? Misschien is het Grachtenfestival wel iets voor u.

5/5 - (1 stemmen)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen