RPhO presenteert concertprogramma
Rotterdams Philharmonisch Orkest. Foto: Guido Pijper

Concertprogramma 2021-2022 van RPhO

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO) stelt met ambitie en vertrouwen in de toekomst zijn nieuwe concertprogramma voor. Chef-dirigent Lahav Shani: “Ook al hebben we het afgelopen jaar met veel plezier het kleinere repertoire gespeeld, het Rotterdams Philharmonisch is in de wieg gelegd voor het grote symfonische werk.” Nu is er weer ruimte voor groot repertoire, voor werk van Mahler, Pijper en Rachmaninov. Daarnaast brengt het orkest samen met een tachtigkoppig Fins mannenkoor Sibelius’ epische Kullervo en met wereldsolisten een concertante opera van Wagner. De kaartverkoop start op 17 augustus 2021 via de website van het orkest.

Yuja Wang, artist in residence

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest verwelkomt in seizoen 2021-2022 pianiste Yuja Wang als artist in residence. Ze soleert in het Tweede pianoconcert van zowel Sjostakovitsj als Rachmaninov. Ook tijdens de seizoensafsluiting is ze aan het werk te horen. Dan brengt ze in een concert onder leiding van eredirigent Valery Gergiev de solowerken Burleske voor piano en orkest van Strauss en het Eerste pianoconcert van Liszt. Als artist in residence reist Wang met het orkest mee door Europa en doet ze steden als Hamburg, München en Wenen aan.

Grootse solisten op bezoek bij RPhO

Pianiste Martha Argerich en violiste Simone Lamsma soleren in het nieuwe seizoen bij het orkest. Ze brengen respectievelijk het Pianoconcert in G van Ravel en het Vioolconcert van Tsjaikovski. Met Nicolas Altstaedt, Truls Mørk en Sol Gabetta haalt het orkest tijdelijk drie grote cellisten in huis. Karen Cargill, Tommi Hakala, Christiane Karg, Mikhail Petrenko en Michael Volle zijn de vocale solisten die hun opwachting bij het orkest maken. Daarnaast zijn er twee solisten uit het RPhO zelf: fagottist Pieter Nuytten en fluitiste Joséphine Olech, die het voor haar gecomponeerde Fluitconcert van Thierry Escaich speelt.

Orkest geleid door topdirigenten

Naast een aantal solisten nodigt het RPhO komend seizoen nog meer grote namen uit, zoals componist-dirigent John Adams, maestro Jukka-Pekka Saraste, barokspecialist Jonathan Cohen en debutant Han-Na Chang. Ter ere van zijn tachtigste verjaardag dirigeert Edo de Waart het orkest waarvan hij in de jaren zeventig artistiek directeur was. Ook concerten geleid door de eredirigenten mogen niet ontbreken op de planning. Valery Gergiev dirigeert de seizoensafsluiting met Yuja Wang en Yannick Nézet-Séquin brengt Mahler 4 en Wagners Das Rheingold.

Chef-dirigent Lahav Shani

De chef-dirigent van het RPhO neemt zeven verschillende programma’s voor zijn rekening. Zo zal er onder meer aandacht zijn voor nieuw en weinig gespeeld werk als opdrachtwerken van Thierry Escaich en Mathilde Wantenaar, de Tweede symfonie van Willem Pijper voor kolossaal orkest, de Eerste symfonie van Paul Ben-Haim, het Vioolconcert van Kareem Roustom en twee Nederlandse premières als onderdeel van een Herdenkingsconcert. Het RPhO sluit onder leiding van Shani het seizoen 21-22 af met een tournee door Azië.


Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Lahav Shani

5/5 - (1 stemmen)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen