maffiafilms en -series: top 5 op Netflix

Maffiafilms en -series: top 5 op Netflix

“A man who doesn’t spend time with his family can never be a real man.” Don Vito Corleone sprak de wijze woorden al in The Godfather. Dus, nu de zon spoorloos is en we toch met de hele familie thuis moeten blijven, is dit een goed moment om er even goed voor te gaan zitten. Wij selecteerden 5 maffiafilms én -series op Netflix voor dit weekend. 

Maffiafilms én series: top 5 op Netlflix

  • Our Godfather

Documentaire over spijtoptant Tomasso Buscetta, die eind jaren tachtig eigenhandig de Cosa Nostra, de Siciliaanse tak van de maffia, liet afbrokkelen, met alle bloederige gevolgen van dien. De flamboyante Buscetta wordt gezien als de eerste die brak met de omertà (zwijgplicht), waardoor honderden gangsters werden gearresteerd en veroordeeld. Vooral de moeite waard vanwege het historische beeld van maffiabolwerk Palermo, de vermoorde rechter Giovanni Falcone, capo di tutti capi Totò Riina (bijnaam: het Beest) en het Maxiproces. Het standaardgeneuzel van zijn kinderen, die blijven benadrukken dat hij toch zo’n lieve papa was, moet je maar voor lief nemen.

  • Goodfellas

Een adaptatie van het boek Wiseguy van Nicholas Pileggi, gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van maffialid Henry Hill (Ray Liotta). “I know I’d go from rags to riches, if you would only say you care. And though my pocket may be empty, I’d be a millionaire.” Het openingsnummer, Rags To Riches van Tony Bennett, dekt gelijk de lading van de film: Henry is een jongen uit een doorsnee gezinnetje zonder veel geld. Hij wil deel uitmaken van de gangsterscene in zijn stad en gaat als loopjongen aan de slag. Naarmate de film vordert, beklimt hij de maffialadder totdat hij meer geld heeft dan hij kan uitgeven. Henry gaat van vodden naar centen en wordt beetje bij beetje het criminele circuit ingezogen. Goodfellas is de natte droom van iedere man – en menig vrouw.

  • Lo Spietato

In zo ongeveer alles de Italiaanse variant van Martin Scorseses meesterwerk Goodfellas: zelfde cameravoering, verteltrant, thema’s en opbouw. Zelfs de hoofdrolspelers lijken op elkaar. Een opportunistisch Calabrees boerenjong werkt zich op in de onderwereld van Milaan, maar komt er al snel achter dat alle dames en dope van de wereld hem niet kunnen behoeden voor zijn noodlot. Hoewel we het verhaal onderhand wel kunnen dromen, is Lo Spietato (de Meedogenloze) fris en flitsend, hard en zwarthumoristisch genoeg om toch te boeien.

  • Gomorra

Gomorra speelt zich af in de grauwe getto van de wijk Scampia in de Zuid-Italiaanse stad Napels. Het is er guur, donker en de hoofdrolspelers zijn op geen enkele manier gepolijst. De serie blijft dicht bij de realiteit. En die is hard. De hoofdrolspelers dragen geen gladde pakken, maar leven als kakkerlakken en plegen moorden in goedkope trainingspakken. De serie volgt de Camorra, de misdaadorganisatie die het leven in Napels beheerst. Voor wie eens iets anders wil dan klassieker The Godfather, is dit absoluut de moeite waard.

  • Suburra

Deze maffiaserie is de prequel van de gelijknamige film van Stefano Sollima uit 2015. Als de ondertitel ‘Bloed over Rome’ luidt, nou, dan weet je het wel. Ook hier werkt een stel straatjochies zich op in de Italiaanse georganiseerde misdaad, ditmaal in de onderbuik van Ostia, het verpauperde, criminele kustplaatsje nabij Rome. Wie voor vuil en bikkelhard gaat, moet na Gomorra zeker ook Suburra kijken. Of beter: bingen. Want als je er eenmaal inzit, is er geen weg meer terug. En daarbij is het een stuk prettiger om naar nachtelijke shots van de Sint-Pieter in Rome te kijken dan naar het gore slachthuis dat Scampia in  Napels is, nietwaar?

Geen maffiafan?

Eerder selecteerden we 5 goede films waarin klassieke muziek een rol speelt. Benieuwd? Bekijk ze hier.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 20 april geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!